Na Savi se pojavila velika naftna mrlja, službe na terenu

Na Savi se pojavila velika naftna mrlja, službe na terenu
Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

NA SAVI, nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u kojoj je u utorak navečer došlo do eksplozije i požara, uočena je masna mrlja. Djelatnik Hrvatskih voda izašao je na teren, a obaviještena je i tvrtka za sanaciju onečišćenja AEKS, koja će po potrebi poduzeti mjere, doznaje se u srijedu iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Dojavu da je nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u rijeci Savi uočena masna mrlja Županijskom centru 112 uputila je sinoć u 23 sata 28 minuta slavonskobrodska Granična policija, navodi DUZS na svojim internetskim stranicama.

Službe na terenu

Obaviještene su Hrvatske vode – Sektor zaštite voda, nakon čega je djelatnik Hrvatskih voda izašao na teren i potvrdio dojavu, ističu iz DUZS-a. O istome je  obaviještena tvrtka AEKS, koja se bavi sanacijom onečišćenja i koja će danas na mjesto događaja po potrebi dalje postupati.

Također, Državni centar za zaštitu i spašavanje je o događaju obavijestio Državnu inspekciju zaštite okoliša, Vodopravnu inspekciju, Ministarstvo unutarnjih poslova, ZOS GS OS RH, Hrvatske vode – Sektor zaštite voda.

Obaviješten je i Državni hidrometeorološki zavod, od kojeg je zatražena vremenska prognoza za mikrolokaciju Slavonski Brod i okolicu (smjer, jačina vjetra i vlaga zraka).

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara potvrdio je danas Hini kako pripadnici Javne vatrogasne postrojbe provjeravaju na terenu informaciju o pojavi naftne mrlje na Savi, za koju se sumnja da je povezana s eksplozijom i požarom u bosanskobrodskoj Rafineriji nafte.

Sjednica Stožera civilne zaštite

U Slavonskom Brodu sinoć oko 22.30 održana je i zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda kako bi se razmotrilo stanje nakon eksplozije i požara u rafineriji u Bosanskom Brodu.

Rečeno je da za sada nema zabilježenih većih koncentracija štetnih plinova, ali se situacija prati neprestano, a građani će o svemu biti na vrijeme obaviješteni putem medija i službene mrežne stranice Brodsko-posavske županije.

Na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda jutros su, pak, izvijestili da "prema dostupnim podatcima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod, tj. tijekom noći nisu prekoračene granične vrijednosti niti za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavješćivanja za SO2, NO2 i ozon".

Uoči sjednice vlade i premijer Plenković je komentirao sinoćnju eksploziju u rafineriji.

"Bio sam u kontaktu sa županom, gradonačelnikom i županima. Pratili smo situaciju, žao nam je da je došlo do eksplozije. Sućut obitelji poginulog radnika. U ovom trenutku pratimo stanje kvalitete zraka i onečišćenje koje se dogodilo u rijeci Savi", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara