Na snagu stupila nova pravila Schengenskog sustava

Na snagu stupila nova pravila Schengenskog sustava
Foto: EPA

NOVA pravila o jačanju Schengenskog informacijskog sustava (SIS), koji će pridonijeti u borbi protiv terorizma te suzbijanju prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija, stupila su u petak na snagu.

"Danas zatvaramo najkritičniju sigurnosnu rupu u Europskoj uniji. Zemlje članice bit će obvezne unijeti upozorenja o terorističkoj opasnosti u ojačani SIS. Svatko tko predstavlja prijetnju ne bi trebao ući neopaženo: interoperabilnost SIS-a s našim drugim informacijskim sustavima o sigurnosti, granicama i migracijama u bliskoj budućnosti osigurat će da sve točke na našim radarskim zaslonima budu odgovarajuće povezane", izjavio je povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avrampoulos.

SIS je najkorišteniji informacijski sustav sigurnosti i upravljanja granicom u Europi.
Unaprijeđeni SIS omogućit će nadležnim službama učinkovitiji nadzor ljudi koji prelaze europske granice, bit će potpora policiji i pravosuđu u borbi protiv kriminalaca i terorista te u identifikaciji nestalih osoba, osobito djece i ranjive skupine odraslih. Također će omogućiti provedbu odluke o vraćanju državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom u Europskoj uniji.

Zemlje članice bit će obvezne od danas dijeliti upozorenja za odluke o povratku stranih državljana i razmjenjivati informacije o terorističkim činovima sa svim ostalim zemljama EU-a. Nova preventivna upozorenja odnosit će se na djecu kojoj prijeti opasnost od nasilja, prisilnog braka ili otmice. Također će se davati upozorenja za identifikaciju kriminalaca i povećano korištenje biometrijskih podataka.

Zabrane ulaska državljanima trećih zemalja morat će biti unesene u sustav, što će onemogućiti bilo koga tko je, primjerice, dobio zabranu ulaska u Portugal, da uđe u šengenski prostor u nekoj drugoj državi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara