Na Šri Lanki uhićen poznati tajkun, otac dvojice bombaša: "Pomagao im je"

Na Šri Lanki uhićen poznati tajkun, otac dvojice bombaša: "Pomagao im je"
Foto: Twitter

PREMA posljednjim informacijama, policija smatra da je otac dvojice bombaša samoubojica koji su sudjelovali u terorističkim napadima u Šri Lanki, pomagao sinovima prilikom organizacije napada, javlja CNN.

Tijekom strašnog terorističkog čina koji je izveden na sam Uskrs, poginulo je najmanje 359 osoba, a nekoliko stotina je ranjeno.

Otac uhićen odmah nakon napada

Policija je uhitila Mohameda Yusufa Ibrahima u nedjelju nakon što se dogodio stravičan napad na hotele i crkve. Njegovi sinovi Inshaf Ahmed Ibrahim i Ilham Ahmed Ibrahim raznijeli su se u bombaškim napadima.

Na Uskrs su smireno ušli u luksuzne hotele Shangri-La i Cinnamon Grand i dok su gosti doručkovali, detonirali svoje prsluke. Zbog njihovog stravičnog čina poginulo je najmanje 40 stranih državljana, od kojih troje djece.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera izjavio je danas za CNN da je njihov otac Mohamed Yusuf Ibrahim u pritvoru zbog sumnje da je pomagao i poticao svoje sinove u terorističkim napadima. Dodao je da je policija pritvorila i ostale članove obitelji. 

Bombaši iz ugledne obitelji

Dvojica braće bombaša samoubojica pripadali su istaknutoj obitelji u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke.

Mohamed Ibrahim, otac Inshafa i Ilhama, vlasnik je i osnivač kompanije Ishana Exports sa sjedištem u Colombu koja se na svojoj internetskoj stranici reklamira kao "najveći izvoznik začina iz Šri Lanke od 2006. godine".

Raznijela sebe pa djecu

Kao što smo već pisali na Indexu, policija je nakon napada saznala imena samoubojica i krenula pretraživati njihove kuće. 

Nakon što je upala u dom Ilhama Ahmeda Ibrahima, njegova trudna žena Fatima raznijela se ubivši pritom svoje troje djece i tri policajca.

Živio u bogatoj vili s vlastitom teretanom

Drugi brat Inshaf (38) živio je sa suprugom i četvero djece, osmogodišnjom kćerkom i trojicom dječaka u dobi od šest, četiri i dvije godine, u kući vrijednoj 1,5 milijuna funti u bogatoj četvrti Colomba. Imao je u kući vlastitu teretanu i velik broj automobila. 

Bio je uspješan poslovni čovjek i posjedovao je tvornicu bakra. Svojoj supruzi, kako ona tvrdi, nije najavio što će učiniti. Umjesto toga, rekao joj je da ide na poslovni put i da treba biti hrabra.

Rodbina i zaposlenici opisali su braću kao bogate, mirne i pobožne.

Obitelji pomagale teroristima

Policija je do sada uhitila više od 70 osumnjičenih zbog sumnji na terorizam, pomaganje i poticanje terorizma ili terorističku urotu, rekao je glasnogovornik policije Gunasekera.

Od uhićenih, četiri su žene, a svi su muslimanske vjeroispovijesti. Gunasekera je kazao da su uhićeni većinom članovi obitelji ili prijatelji osumnjičenih bombaša samoubojica. Među njima nema stranih državljana. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara