Na suđenju Glavašu svjedočio o ubijanju Srbina: "Ležao je ispod drveta"

Na suđenju Glavašu svjedočio o ubijanju Srbina: "Ležao je ispod drveta"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SVJEDOČENJEM bivšeg policajca Krste Klarića, koji je kazao da nije vidio prvooptuženog Branimira Glavaša u dvorištu u kojem je ubijen Čedomir Vučković, na Županijskom sudu nastavljeno je ponovljeno suđenje za ubojstva i mučenje osječkih Srba ratne 1991.

"Kao policijski pripravnik došao sam po dojavi do zgrade Sekretarijata za narodnu obranu, gdje sam vidio kako stariji muškarac leži s prostrjelnom ranom ispod drveta. Od prisutnih gardista sam čuo da je taj muškarac preskočio ogradu te da je ga je upucao stražar mlađe dobi. Ostavljam mogućnost da se radilo o osobi prezimena Fehir jer mi se to prezime učinilo neuobičajenim pa sam ga zapamtio", izjavio je Klarić.

Pritom je dodao da se ne sjeća je li u dvorištu vidio istražnog suca i da identitet stražara koji je pucao nije sporan jer je zapisan u službeni zapisnik.

"Jedan od stražara je donio automatsku pušku thompson i rekao da je njome bio naoružan ubijeni. Glavaša u dvorištu nisam vidio, niti sam vidio Nikolu Jamana", rekao je Klarić.

Svjedočio je i Zvonko Biljuš, tadašnji pripadnik osječke prištapske bojne koji se u inkriminirano vrijeme zajedno sa suborcima vratio s terena u Brestju.

''Nisu nas pustili u dvorište jer su u njemu policajci obavljali očevid'', zaključio je Biljuš.

Novo suđenje u slučajevima Garaža i Selotejp zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine, prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara