Na suđenju Kakarigiju i Zagorcu svjedočio Reno Sinovčić

SUĐENJE dvojici umirovljenih generala Vladimiru Zagorcu i Matku Kakarigiju, te još trojici optuženih za gospodarske zlouporabe, kojima je Ministarstvo obrane navodno oštećeno za oko 12 milijuna kuna, danas je nastavljeno svjedočenjem nogometnog suca Rene Sinovčića.

Sinovčić je svjedočio jer je u vrijeme rata bio jedan od vojnih zapovjednika u Novigradu, gdje se nalazi vikendica jednog od optuženika Antuna Šporera. U optužnici se navodi da je ta vikendica nezakonito obnovljena novcem Ministarstva obrane.

Sinovčić je rekao da je u Šporerovu vikendicu Hrvatska vojska ušla još 1991., zbog strateškog položaja. Ustvrdio je da ne zna jesu li kuću prilikom okupacije devastirali četnici, no, kako je rekao, oni po Novigradu nisu krali i rušili jer su tamo mislili ostati.

Nakon akcije ´Maslenice´ Sinovčić više nije bio zapovjednik u Novigradu, no, kako je rekao, svaki put kada je dolazio u kući je bilo sve manje stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na njegov iskaz prigovorio je tužitelj Ivica Ovčar rekavši kako misli da je Sinovčić neke stvari prešutio.

Osim Sinovčića, danas su svjedočili i zidar koji je prije rata radio na Šporerovoj kući, te jedan vojnik, koji također ima vikendicu u Novigradu.

Bivšeg načelnika Uprave za graditeljstvo MORH-a Matka Kakarigija, bivšega pomoćnika ministra obrane za opremanje i nabavu Vladimira Zagorca i umirovljenoga brigadira i Kakarigijeva pomoćnika Jurja Vojkovića optužnica tereti da su 1997. nezakonito omogućili obnovu vikendice i teniskog igrališta bivšem potpredsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Antunu Šporeru.

Šporera, za kojega se nagađalo da je time ´nagrađen´ jer je kao vijećnik HSS-a glasovao za HDZ i osigurao mu većinu u Gradskoj skupštini, optužnica tereti da je trojicu časnika HV-a poticao na zlouporabu položaja i ovlasti. Kakarigi je optužen da je u dogovoru s optuženim Leom Kuretom neovlašteno novcem MORH-a platio 98.000 kuna tvrtki ´Građenje´ za gradnju šetališta na otoku Svetom Klementu. Kakarigi je optužen i da je za oko 11 milijuna kuna oštetio MORH kupnjom 50 stanova namijenjenih stradalnicima Domovinskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara