Na suđenju Martiću Džakula govorio o planu "Z 4"

SVJEDOK optužbe Veljko Džakula na suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim je sudom govorio o srpskom odbijanju plana Z 4 1995., te o zločinima i razaranjima u bosanskoj Posavini 1992. godine

Posljednjeg, četvrtog dana svog iskaza, Džakula je odgovarao na protuispitivanje Martićeva branitelja Predraga Milovančevića i dodatno ispitivanje tužitelja Alexa Whitinga.

Govoreći o planu Z 4, međunarodnom mirovnom prijedlogu za Hrvatsku koji je potkraj siječnja 1995. odbilo vodstvo pobunjenih Srba u Kninu, uključujući i optuženog Martića, Džakula je rekao kako to smatra velikom greškom srpskog vodstva.

"Smatram krajnje neodgovornim što je plan Z 4 odbijen. Trebalo ga je uzeti i objaviti kako bi stanovništvo vidjelo što se njime nudi i izjasnilo se, kazao je Džakula koji se tijekom rata, kao čelnik SDS-a u zapadnoj Slavoniji, zauzimao za mirno rješenje sukoba.

Plan Z 4, po njegovim je riječima, predviđao visok stupanj autonomije za veći dio tzv. RS Krajine dok je za zapadnu Slavoniju predviđao integraciju u pravni sustav Hrvatske.

Nemoguće je bilo da zapadna Slavonija presijeca Hrvatsku na pola i da bude država. Trebalo je naći zajednički jezik, kazao je.

Džakula je danas svjedočio i o ratnim zločinima i razaranjima bosanske Posavine u ljeto 1992. u proboju posavskog koridora u kojem su sudjelovale i Martićeve snage iz Knina.

Kazao je kako su mu neki mladići 1993. dok je bio u zatvoru u Glini pričali da su bili na proboju koridora i kako su ubijali civile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mladići od 20 godina pričali su mi u zatvoru kako su nailazili na babe i ubijali ih. Ogrezli su u zločinu, bilo je grijeh gurnuti ih u to, rekao je svjedok te dodao da je kasnije posjetio Posavinu koje je bila spaljena, devastirana i pusta.

Na traženje tužitelja Whitinga svjedok je ispričao da je o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj tijekom rata, o kojima je svjedočio u srijedu, kao što su ubojstvo zarobljenika na Koranskom mostu u Karlovcu, ubojstvo obitelji Zec u Zagrebu 1991. i druga, doznavao iz hrvatskih medija.

O tome se puno pisalo. Mediji su to dosta napadali i dosta se o tome znalo, kazao je Džakula i dodao da je o tome najviše pisao splitski tjednik Feral Tribune ali i drugi mediji.

Kazao je kako je iz medija doznavao i za operacije Miljevački plato, Maslenica i Medački džep u kojima su ubijeni ili nestali zarobljeni srpski vojnici i civili.

Svjedočio je i o svojem uhićenju u rujnu 1993. po nalogu Martića koji je bio ministar policije u Kninu, te o otmici u Beogradu 4. prosinca 1993. također po nalogu optuženog Martića.

Nastavak suđenja odgođen do 26. siječnja

Suđenje Martiću odgođeno je do sljedećeg četvrtka, 26. siječnja, na zahtjev obrane koja nije bila spremna za protuispitivanje idućeg svjedoka optužbe, odlučilo je danas nadležno raspravno vijeće Haškog suda.

Predsjedavajući sudac Bakone Justice Moloto prihvatio je zahtjev Martićeva branitelja Predraga Milovančevića za jednotjednom odgodom suđenja, kako bi se obrana pripremila za protuispitivanje idućeg svjedoka optužbe - kojeg je tužitelj Alex Whiting najavio kao stručnjaka Tužiteljstva za vojna pitanja.

Whiting je najavio da će isti svjedok dati iskaz i o raketiranju Zagreba, 2. i 3. svibnja 1995., u kojem je tada boravio.

Odvjetnik Milovančević se od početka dokaznog postupka optužbe 16. siječnja žali da nema uvjeta za pripremu obrane jer mu sud kasni s isplatom odobrenih sredstava pa nije iznajmio ured u Haagu, a opsežni materijali koje je dopremio iz Beograda su mu nedostupni jer ih je pohranio u skladište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara