Na suđenju Strugaru svjedoči snimatelj itn

ISPITIVANJEM svjedoka Paula Daviesa snimatelja TVkuće ITN, nastavljeno je u utorak haško suđenje umirovljenom generalu Vojske Jugoslavije Pavlu Strugaru, optuženom za granatiranje Dubrovnika 1991. godine.

Davies je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Susan Sommers o razdoblju od 9. do 12. studenoga 1991., opisao kako su napadi na području Dubrovnika "eskalirali", jer je granatiranje prije toga bilo povremeno i "bilo je noćnih bitaka koje bi trajale koji sat".

Svjedok Davies nazvao je to četverodnevno razdoblje "koordiniranim namjernim upornim napadom" snaga JNA iz zemlje, zraka i s mora na dubrovački Stari grad.

General Strugar optužen je za napad na Stari grad 6. prosinca 1991. godine.

Prema svjedokovu objašnjenju, bilo je očito da je napad namjeran, a uporan je bio zato što je trajao nekoliko sati.

Iako je prema reporterovu mišljenju, 11. studenoga napad na Dubrovnik bio najjači, relativno malen broj projektila toga je dana pao na Stari grad, a 12. studenoga cij je bio upravo taj zaštićeni dio.

"Vidjeli smo navođene projektile kako padaju na zidine i Stari Grad", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to sračunata odluka da se uništava grad (...) Sovjetski navođeni projektili protiv zidina izgrađenih za sprečavanje ratnika naoružanih strijelama i kopljima", rekao je svjedok.

U gradu su u to vrijeme boravili pripadnici Promatračke misije Europske zajednice, koji su i sami postali ciljem granatiranja kad je napadnut hotel Argentina u kojem su bili smješteni.

"Oni su bili frustrirani jer su mogli samo brojati projektile i bez ikakva utjecaja bilježiti što se događa".

Branitelj Goran Rodić vodio je unakrsno ispitivanje i nastojao pokazati kako je svjedok tadašnju situaciju u Dubrovniku mogao sagledati samo iz jedne perspektive, i kako ne može sa sigurnošću reći da su minobacači Hrvatske vojske samo odgovarali na napade JNA. Prema njegovim riječima, taktika HV-a bila je napad i brzo premještanje.

Svjedok Davies rekao je kako bi "samo zapovjednici koji su naredili pojedinačna djelovanja mogli reći tko je ispalio prvi metak", ali da "može sa sigurnošću govoriti o razmjerima onoga što bi se događalo poslije".

Daviesovo svjedočenje nastavlja se u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara