Na suđenju Strugaru svjedočio Đelo Jusić

PROTIV umirovljenog generala JNA Pavla Strugara u utorak je pred Haškim sudom (ICTY) svjedočio dubrovački skladatelj Đelo Jusić, uz čiji je iskaz o granatiranju Dubrovnika u sudnici prikazan i film na kojem je Jusić zabilježio posljedice najtežeg napada na grad 6. prosinca 1991.

Svjedok Jusić potvrdio je da su 6. prosinca s položaja JNA u okolici Dubrovnika i s topovnjača Jugoslavenske ratne mornarice, silovitom granatiranju izloženi zaštićeni kulturni objekti u Starom gradu.

U sudnici je prikazan dio filma koji je ujutro toga dana Jusić snimio sa svog balkona, a na kojem su zabilježene učestale eksplozije granata, požari i dim nad starom gradskom jezgrom.

Na filmu koji je Jusić snimio idućeg dana vide se oštećenja na ulicama i povijesnim objektima Starog grada, na franjevačkom i dominikanskom samostanu, na crkvi Sv. Vlaha, Sv. Josipa i na pravoslavnoj crkvi, na festivalskoj palači, arhivu grada, muzičkoj školi, i brojnim drugim objektima.

"Dubrovnik je tog dana bio devastiran i ponižen, oštećene su drevne palače. Gađan je gradski arhiv i samostani u kojima se čuvaju zbirke i rukopisi neprocijenjive vrijednosti. To je povijest jednog naroda i jedne države", kazao je svjedok dodajući kako taj napad ni "dan danas ne može shvatiti". Naglasio je kako su najteže oštećeni zaštićeni objekti kulture koji su obilježeni posebnim zastavama, što dokazuje da su napadači "ciljali upravo njih".

Na pitanje tužitelja zašto su na snimcima mnoge zgrade bez krovova, Jusić je objasnio da su granate, posebno one s fosfornim punjenjem, izazivale požare i urušavanje krovišta.

Jusić je kamerom zabilježio i mjesta pogibije dviju žrtava granatiranja Starog grada, novinara Tončija Skočka i fotoreportera Pave Urbana. Na zahtjev tužitelja Jusić je na karti grada obilježio dio zgrada koje su uništene, zapaljene ili oštećene 6. prosinca.

Svjedok je govorio i o drugim napadima na Dubrovnik koji se počeli u listopadu 1991., kada je jedna od prvih granata s topovnjače JRM ubila njegovog susjeda i prijatelja, pjesnika Milana Milišića.

Prikazan je i Jusićev snimak topničkih pogodaka civilnih ciljeva u Dubrovniku iz studenoga te godine.

Na pitanje tužitelja je li u Starom gradu vidio bilo kakvo topničko ili drugo oružje hrvatskih vojnika i njihovo djelovanje, Jusić je rekao da nije.

"Svaki sam dan ulazio u Stari grad s istočne strane i tu nije bilo oružja, za drugi dio ne znam ali nisam čuo nikavo oružje", rekao je. Jusić iskaz nastavlja je u srijedu, kada će ga ispitivati branitelji generala Strugara.

Strugar (70) je optužen topničke napade na dubrovački Stari grad u prosincu 1991., koje su izvršile snage Druge operativne skupine JNA pod njegovim zapovjedništvom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara