Na tribini HHO-a HSS i DC predstavili izborne modele

NA TRIBINI Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), HSS i DC predstavili su danas svoje modele izbornog zakona, a izostanak pozvanih predstavnika SDP-a i HDZ-a, predsjednik HHO-a Žarko Puhovski nazvao je ´nedostatkom interesa za raspravu o izbornom zakonu, ili namjerom da se taj postojeći zakon uopće ne mijenja´.

Slično je komentirala i Vesna Škare Ožbolt (DC), rekavši da su dvije najjače stranke ´možda već dogovorile novi model - razmjerni izborni sustav s jednom izbornom jedinicom´.

Puhovski je istaknuo da se u Hrvatskoj izborni zakon mijenja pred svake parlamentarne izbore, dok istodobno u zemlji ne postoji jasna svijest o poziciji, interesima birača i zaštiti građana kako bi u parlamentu bila zastupljena mnijenja svih društvenih slojeva.

Ocijenio je i da je nakon ukidanja Županijskog doma, došlo do disproporcionalnosti predstavljanja, jer u sadašnjem sazivu Sabora više od 50 posto zastupnika živi u Zagrebu.

Smatra da je puno razloga za mješoviti izborni sustav, a među ostalim bi jedna izborna jedinica s isključivo razmjernim izbornim sustavom izazvala ´crnu rupu´ od 35 posto birača koji ne bi bili zastupljeni u parlamentu.

Predstavljajući izborni model Luka Trconić je rekao da je HSS za mješoviti izborni model, za 130 zastupnika, od kojih bi se 65 biralo po razmjernom sustavu u jednoj izbornoj jedinici, a 65 po većinskom sustavu.

Ne bi se moglo koalirati prije izbora, izborni prag za samostalni izazak na izbore bio bi pet posto, a osam posto za koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS predlaže novinu za izborne liste - na izborima razmjernim sustavom stranke i nezavisne liste trebali bi skupiti pet tisuća potpisa za listu (kao dokaz legitimiteta političke opcije), kod većinskog modela stranke ne bi prikupljale potpise, dok bi za nezavisnu kandidaturu trebalo osigurati tisuću potpisa.

Izborne jedinice obuhvaćale bi po HSS-ovu prijedlogu 35-40 tisuća stanovnika uz odstupanje od 10 posto.

HSS i DC jedinstveni su u stajalištu da dijaspora ima pravo na zastupljenost u Saboru, ali da se to ne odnosi na Hrvate u BiH.

HSS predlaže najmanje tri predstavnika dijaspore po teritorijalnom načelu uz nefiksnu kvotu.

U odnosu na HSS, DC predlaže manji Sabor od 120 zastupnika, koji bi se birali razmjernim izbornim modelom u šest izbornih jedinica (uz odstupanje u broju birača od 6 posto). DC je za izborni prag od pet posto, uz dopušteno predizborno koaliranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara