Na ustaškom derneku u Splitu najsmješnija je policija

Na ustaškom derneku u Splitu najsmješnija je policija
Foto: Index/Dalmacija Danas

U OVOGODIŠNJEM nastavku ustašoidnog derneka na Splitu 3, poznatom kao "obljetnica ustroja 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban", najsmješnija je policija. Ne, najviše smijeha više ne izaziva führer postrojbe Marko Skejo s onim brčićima, ni splitske gradske i županijske vlasti koje rutinski, s izaslanikom i vijencima, sudjeluju u crnom eventu baš danas dok njihov stranački poglavnik po Zagrebu prima kineske komuniste pun vrele želje za "produbljivanjem gospodarskih odnosa".

Jok.

Što će viknuti na ustaškom derneku, "smrt fašizmu"?

Najsmješnija je splitska policija. Ne postoji, dakle, punoljetna osoba koja prati medije i ima koliko-toliko očuvane moždane funkcije a da ne zna kako svakog 10. travnja Skejo i njegovi rade ustašluke. Tradicija je to stara koliko i hrvatska državnost, dulje od dva i pol desetljeća u ovom se gradu, koji je ustaška stoka prodala Italiji, svakog 10. travnja nađe netko da proslavi dan uspostave ustaške države. Bivši HOS-ovci događaj su uspjeli institucionalizirati pa im redovito stižu predstavnici lokalnih vladara i neizostavni pop. Što je takav skup bez pastira?

Splitska policija sada, međutim, kaže da "istražuje tko je na godišnjici obilježavanja ustroja 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban, ispred spomenika poginulim pripadnicima ove postrojbe na vrhu Ulice Ruđera Boškovića uzvikivao zabranjeni ustaški pozdrav 'Za dom spremni'". I provodi izvide. Policajci su, inače, osiguravali "uredno prijavljeni" skup.

Dakle, splitska policija istražuje tko je na derneku postrojbe nazvane po ustaškom zločincu, na dan uspostave ustaške države, u mnoštvu crnih zastava i u crno odjevenih muškaraca viknuo je*eni ustaški pozdrav!?

Pa što će viknuti? Smrt fašizmu, da ga netko prebije? Kako uopće na dan uspostave ustaške države pozdraviti u crno odjevenog pripadnika postrojbe nazvane po ustaškom zločincu? Alo? Ćao, macane? Di si, šta ima?

Što bi policija trebala raditi na takvom skupu, čuvati ga od partizana?

Što su policajci radili na "uredno prijavljenom" skupu ako su se tek naknadno sjetili "provesti izvide" o onome što se na njemu dogodilo? Čuvali ga od partizana? Štitili od savezničke invazije? Razmišljali o izazovima modernog kladioničarstva nekoliko sati prije meča Manchestera i Barcelone? Gledali u oblačno nebo i povremeno kopali nos?

Ako je "Za dom spremni" zabranjen zato što je to ustaški pozdrav, onda je policija trebala, da eufemistički kažemo, reagirati na licu mjesta. Ali ako je "Za dom spremni" zabranjen zato što ga je koristila ustaška stoka, onda se na dan uspostave ustaške države ne održavaju skupovi u počast jedinici nazvanoj po ustaškom moronu, onda na njih, s cvijećem i vijencima, ne idu predstavnici Grada i Županije. Ni danas, dok im stranački poglavnik šarmira kineske komuniste, ni inače. U tom slučaju lokalna politika ne prikriva taj protokolarni ritual spomenom na 46 pripadnika HOS-a poginulih u ratu početkom devedesetih, nego jednostavno odbija biti ondje gdje je ustaška ikonografija.

Plenkoviću, izađi više iz tog ormara

Potpuno je nebitno kakav će biti rezultat policijskog padanja s Marsa. Ili "provođenja izvida", kako hoćete. U ovoj priči bilo bi zanimljivo tek čuti kako Andrej Plenković gleda na sudjelovanje svojih stranačkih drugova na proslavi 10. travnja.

I što će učiniti?

Ok, neće ništa, ali bilo bi dobro to čuti od njega. Neka konačno izađe iz ormara.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara