Na Wall Streetu važan indeks skliznuo s rekordne razine

Na Wall Streetu važan indeks skliznuo s rekordne razine
Foto: EPA

NA WALL Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago pao, skliznuvši s najviše razine u povijesti, što je posljedica neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones porastao je 10 bodova ili 0,04 posto, na 27.691 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,20 posto, na 3.087 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 8.464 boda.

Prošloga su tjedna ti indeksi dosegnuli rekordne razine, nakon što je Kina objavila da je sa SAD-om dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

No, u petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda.

U subotu je, pak, izjavio da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za Ameriku.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve točno sadržavao taj sporazum.

Negativne vijesti glavni razlog konsolidacije tržišta 

„Negativne vijesti glavni su razlog konsolidacije tržišta nakon pet tjedana rasta. Najveći je rizik trenutno preveliki optimizam. Ako se idućih nekoliko dana nastavi konsolidacija, pri čemu bi optimizam ponešto oslabio, to bi bilo zdravo za tržišta”, kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Baird.

Na najvećoj svjetskoj burzi cijene su dionica porasle u posljednjih pet tjedana zahvaljujući nadi u trgovinski sporazum, smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

Od više od 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Boeinga, s rastom cijene za 4,5 posto, nakon što je taj proizvođač zrakoplova poručio da očekuje da će američki regulator uskoro odobriti komercijalne letove njegova 737 MAX modela, koji je u proljeće prizemljen zbog nekoliko teških nesreća.

Zahvaljujući usponu cijene dionice Boeinga, Dow Jones indeks jučer je blago porastao i dosegnuo novu rekordnu razinu.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 posto, na 7.328 bodova, a frankfurtski DAX 0,23 posto, na 13.198 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,07 posto, na 5.893 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara