Na zagrebačkim ulicama od sljedećeg tjedna 29 novih ZET-ovih autobusa

ZET-ov vozni park od danas je bogatiji za 29 novih MAN-ovih i Mercedesovih autobusa koji će se na zagrebačkim ulicama naći već sljedeći tjedan.

"Niskopodni ZET-ovi autobusi neće povećati ukupni broj od 316 autobusa nego će zamijeniti vozila stara po 15-20 godina", rekao je direktor ZET-a Julijus Pevalek na svečanosti primopredaje autobusa na južnom parkiralištu "Dinamovog" stadiona na kojoj je bila nazočna i gradonačelnica Vlasta Pavić i njeni zamjenici te predstavnici tvrtki MAN i Mercedes.

Novi autobusi su plave boje, a u plavom će biti i ostali koji će se ubuduće nabavljati kako bi javni prijevoz vratio prepoznatljivost kakvu je nekad imao, složili su se predstavnici ZET-a i gradske uprave.

Vrijednost novih autobusa je 6,3 milijuna eura koje je ZET osigurao kreditom kod "Zagrebačke banke", a koji će se isplaćivati iz gradskog proračuna.

Prvi put, u autobusu će vozači imati zatvorenu kabinu s klima uređajem koji se zbog kratkoće stanica i stalnog otvaranja i zatvaranja vrata ne može ugraditi i u cijelo vozilo. No, putnicima tj. roditeljima s djecom u kolicima i invalidima u svakom je autobusu osigurano preklopno sjedalo kako bi se mogli komotnije voziti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pevalek je posebno istaknuo da su novi autobusi najnovije generacije vozila s motorom Euro 3 što znači da ispuštaju minimalne količine štetnih sastojaka u zrak i proizvode minimalnu buku.

"Veseli me da će Zagrepčanima biti na usluzi zadnja riječ tehnike", rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić i napomenula da je to jedan od koraka za poboljšanje stanja u gradskom prometu i poželjela ugodnu vožnju Zagrepčanima i gostima grada.

Direktor ZET-a je naglasio da će novim autobusima nastojati privući u sustav javnog prijevoza i putnike iz individualnog prijevoza, ali i dodao da bi svake godine ZET-ov vozni park trebalo upotpuniti s 30 novih autobusa. Pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo je napomenuo da to ovisi o potrebama, ali i mogućnostima gradskog proračuna.

Novi autobusi bit će raspoređeni na linije ovisno o broju putnika, kvaliteti kolnika i širini prometnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara