Na Zagrebačkoj burzi iščekuju objave poslovnih rezultata tvrtki

Na Zagrebačkoj burzi iščekuju objave poslovnih rezultata tvrtki
Foto: Hina

NA ZAGREBAČKOJ burzi očekuje se oprezno trgovanje i stagnacija Crobexa jer započinje sezona objave financijskih rezultata domaćih kompanija koja bi investitorima trebala dati nove smjernice.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 0,90 posto, na 1.791 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,33 posto, na 1.036 bodova.

Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobexkonstrukt, za 4,4 posto, a s gubitkom od 2,6 posto pratila ga je Crobexindustrija. Na dobitku je bio samo Crobexturist, za mršavih 0,04 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna samo 18,5 milijuna kuna.

"Na domaćem tržištu prošloga tjedna indeksi su imali negativnu izvedbu, dok se prosječni dnevni redovni promet kretao oko 3,8 milijuna kuna, što je najniža likvidnost još od kolovoza prošle godine, a rezultat je ljetne sezone godišnjih odmora", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, ovoga tjedna u fokusu investitora bit će objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za drugo tromjesečje.

Ukupno se prošloga tjedna trgovalo s 56 dionica

Najveći promet, 4,1 milijun kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom Arena Hospitality Groupa, pri čemu joj je cijena porasla 0,5 posto, na 410 kuna.

S prometom od 3,5 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, koja je poskupjela 0,3 posto, na 150 kuna.

Promet veći od 3 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena pala 1,7 posto, na 39,60 kuna.

Promet veći od milijun kuna prošloga je tjedna ostvaren još sa samo dva izdanja.

Pritom je cijena dionice Zagrebačke banke potonula 3,2 posto, na 60 kuna, dok je povlaštena dionica Adris Grupe poskupjela 2,2 posto, na 425 kuna.

Ukupno se prošloga tjedna trgovalo s 56 dionica, pri čemu je njih 29 zabilježilo pad cijene, 17 rast, a 10 stagnaciju u odnosu na tjedan ranije.

A na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,15 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen, a Nasdaq indeks oslabio 0,1 posto.

"I na američkim i na europskim burzama protekli tjedan vidjeli smo blago pozitivna kretanja. Sezona je objave kvartalnih financijskih rezultata kompanija, koju u velikoj mjeri određuju kretanja na tržištima", navodi Špoljar.

Od 87 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, velika većina njih, 84 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto. No pariški CAC oslabio je 0,6 posto.

"Smjer kretanja indeksa na globalnim burzama ponajviše će biti pod utjecajem objave financijskih rezultata, a od makroekonomskih pokazatelja čeka se objava podataka o prodaji kuća u SAD-u, o povjerenju potrošača u eurozoni i ekonomskoj aktivnosti u SAD-u", zaključuje Špoljar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara