Na zagrebačkom Bundeku podići će se kip mađarskom književniku Jókaiju Móru

Na zagrebačkom Bundeku podići će se kip mađarskom književniku Jókaiju Móru
Foto: Wikipedia

ZASTUPNICI zagrebačke Gradske skupštine podržali su danas podizanje spomenika mađarskom književniku Jókaiju Móru na šetnici uz jezero Bundek, prihvativši time inicijativu Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Veleposlanstvo Mađarske u Hrvatskoj darovat će Zagrebu poprsje od lijevane bronce s likom Móra i kameni postament za poprsje od mađarskog vapnenca te kamen s urezanom kosom pločom, rad akademskog kipara Gyȯrlfa Lajosa iz Mađarske, čija je procijenjena vrijednost oko 100.000 kuna, dok će se postavljanje spomenika financirati iz zagrebačkog proračuna s također 100.000 kuna.

Spomenik će biti postavljen u Aleji književnika

Spomenik će se postaviti na zelenu površinu na Bundeku, na dijelu šetnice uz jezero zvanom Aleja književnika.

Jókai Mór mađarski je književnik rođen 18. veljače 1825., a preminuo je 5. svibnja 1904. u Budimpešti. Jedan je od vođa mađarske mladeži za revolucionarnih zbivanja 1848. i 1849. Nakon amnestije nastavlja političko djelovanje i intenzivno se posvećuje pisanju.

Mór je bio romanopisac i dramatičar, izdao je preko sto književnih djela, od kojih se dva odigravaju na prostorima Hrvatske, u Rijeci i u srednjovjekovnom Dubrovniku.

Neka od značajnih su: Otok Nepean, Radni dani, Jedan mađarski nabob, Zoltan Karpaty, Siromašni bogataši, Sinovi čovjeka kamena srca, Crni dijamanti, Zlatni čovjek i Žuta ruža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara