Na zahtjev Miloševića odgođeno svjedočenje Galbraitha

SUDSKO vijeće ICTY-a u postupku protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, u utorak je, na zahtjev optuženoga, odgodilo za kraj ožujka svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha.

´Vijeće ima apsolutno diskriminacijski odnos prema meni´, prosvjedovao je Milošević, koji se u postupku brani sam, zatraživši od vijeća da odgodi svjedočenje Galbraitha kako bi mogao pripremiti protuispitivanje.

Tužitelj Geoffrey Nice najavio je Galbraithovo svjedočenje za utorak, a tužitelji su optuženom i ´amicusima´ danas dostavili sažetak popratnog materijala uz njegov iskaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milošević je podsjetio glavnog suca Richarda Maya na obećanje najave svjedoka barem 10 dana unaprijed, a za Galbraitha mu je ostavljeno sedam dana.

May je prihvatio njegove argumente, a tužitelj Nice je rekao da će bivšeg američkog diplomata ostaviti za kraj ožujka, kada bi se hrvatski dio dokaznog postupka trebao bližiti kraju.

Nice je ocijenio kako će Galbraithovo svjedočenje biti od ´suštinskog značenja za izvođenje dokaza te kako će nastojati da što veći dio iskaza bude na javnoj sjednici´.

Peter Galbraith, kojem je američka vlada tek nadavno odobrila svjedočenje pred ICTY-em, bio je veleposlanik u Zagrebu od 1993. do 1997. Odigrao je važnu ulogu u vrijeme mirovne misije UN-a u Hrvatskoj (UNPROFOR) te pri uspostavi hrvatskog suvereniteta na cijelom teritoriju, u vrijeme oslobodilačkih akcija Bljesak i Oluja 1995., i pri mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara