Načelnica iz RS optužila hrvatskog ministra: Kotromanović je okupirao Mrkonjić Grad

Foto: Vojko Bašić / Cropix

NAČELNICA općine Mrkonjić Grad iz Republike Srpske, Divna Aničić, najavila je da će uputiti protestno pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću zbog imenovanja Ante Kotromanovića za ministra obrane.

Aničić je kazala kako se ne želi miješati u unutarnje stvari druge države. No, potvrdila je i kako novi ministar nije na popisu MUP-a RS koji je predan Tužiteljstvu zbog sumnje za počinjenje navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u jesen 1995. godine na podrućju općine Mrkonjić Grad.

"Sudjelovao je u okupaciji Mrkonjić Grada"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj čovjek se ne nalazi na popisu osoba koji je MUP RS predao Tužiteljstvu pod sumnjom da su počinili ratni zločin. Činjenica je da je on bio zamjenik zapovjednika, ali njegovo ime se trenutno ne nalazi na popisu uz osobe za koje bi trebala biti podignuta optužnica", kazala je Aničić za Radio RS, piše sarajevo-x. Kotromanović je bio zamjenik zapovjednika 4. gardijske brigade, poznatije pod imenom "Pauci", a u BiH su ušli nakon Oluje.

Aničić dodaje kako će ipak općinska vlast uputiti "protestno pismo", jer je Hrvatska vojska 1995. godine "okupirala Mrkonjić Grad i samim time je Kotromanović sudjelovao u toj okupaciji". Ranije su neki mediji u RS prenijeli izjavu direktora Centra RS-a za istraživanje ratnih zločina Janka Velimirovića koji je kazao da je novi hrvatski ministar obrane osumnjičen za ratni zločina nad srpskim civilima i da se njegovo ime nalazi na nekoliko kaznenih prijava protiv osumnjičenih za smrt 181 civila na području te općine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara