Nada Murganić pokušala osuditi napad na Braču, izjavu je teško prepričati

Nada Murganić pokušala osuditi napad na Braču, izjavu je teško prepričati
Foto: Screenshot HRT

U SINOĆNJEM "Otvorenom" na HTV-u tema je bila "Kako prevenirati nasilje u društvu?", potaknuta napadom na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru, a gosti su bili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica socijalne politike Nada Murganić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, profesor socijalne psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Dean Ajduković, psihologinja Ella Selak Bagarić i supetarska gradonačelnica Ivana Marković. "Otvoreno" je vodio Branko Nađvinski.

Ostavimo ovaj put po strani pitanje koliko novinarskog smisla ima u emisiju koja traje 45 minuta, od čega oko pet minuta ode na uvodni prilog, pozvati šest gostiju, što postaje česta praksa u "Otvorenom". Ima toliko smisla da neki gosti ne uspijevaju doći do riječi više od jednom i da neki od njih moraju čekati više od pola sata da dođu na red kako bi nešto rekli te da sve to zapravo guši mogućnost diskusije.

Pitanje Branka Nađvinskog

Iz tih 45 minuta vrijedi izdvojiti ono što je o temi rekla ministrica Murganić, ponudivši u petominutnom izlaganju nevjerojatnu količinu floskula i frazetina te stvarajući verbalnu kobasicu u kojoj je istovremeno osudila i sve i ništa.

Da bi kontekst Murganićkine verbalne dijareje bio posve jasan treba napomenuti dvije stvari. Prva je da je prije nje govorio profesor Ajduković, koji je pripadnike političke elite prozvao što šute ili se prave da nisu čuli kada se na stadionu skandira "Ubij Srbina!" i to na utakmicama kojima su i oni prisustvovali. 

Druga je iznenađujuće konkretno pitanje Branka Nađvinskog, koje je glasilo ovako: "Ministrice Murganić, jedan citat. 'Mi ne podnosimo Srbe, ne podnosimo Rome, a ni gay parade, nikoga tko je drugačiji. Dopustili smo si da smatramo da možemo živjeti sami. To nije dobro.' Tako je situaciju u hrvatskom društvu danas komentirao kolumnist Jutarnjeg lista Boris Vlašić. Je li s ovom ocjenom pogodio u bit stvari?"

Odgovor Nade Murganić

Evo što je Murganić odgovorila, od riječi do riječi: "Ja bih zaista prije svega pridružila se svima onima, profesor Ajduković je spomenuo političke elite, koje osuđuju, pripadam toj, ako je to elita, grupi nas političara koji zaista iskreno osuđuju ovakovo ponašanje, nasilničko ponašanje, radi bilo kakovih izgovora i… a… razloga. Isto tako, žaljenje svim onima koji su zbog takvog ponašanje oštećeni odnosno povrijeđeni i ozlijeđeni. Premijer se jasno o tome puno puta, pa i jučer, očitovao, kolege ministri, zaista iskreno, oštro. Ono što želimo svi skupa, a kao odgovorni ljudi, na pozicijama kojima jesmo, raditi, a to je upravo sprječavanje i borba protiv svih oblika nasilja i protiv svih oblika diskriminacije. Diskriminacija, etiketiranje, stigmatiziranje, isticanje različitosti, isticanje nekoga kao boljeg ili nekoga kao manje vrijednoga svakako dovodi do i uzrok je onda konačno krajnjih oblika diskriminacije, a najdrastičniji odlici diskriminacije su ustvari nasilje i onda mi govorimo o ovakvim oblicima nasilja teškim fizičkim ozljedama koje neki puta završavaju i tragično i ubistvom. Ja zaista ne mogu vjerovati da nas se baš ovako percipira, ovaj citat je sigurno projekcija i mišljenje i dojam kolumnista i on ima pravo. Na žalost postoje poneki slučajevi, da je ijedan bilo bi za jednu Hrvatsku kakvu mi želimo i kakvu smo željeli i kakvu su stvarali i kakvu i sada u ovo mirnodopsko vrijeme gradimo… Bilo bi previše i bili bi nešto protiv čega se svi skupa moramo boriti. Mislim da su napori ove vlade, pogotovo u suradnji sa svim predstavnicima nacionalnih manjina, dobri u smislu uvažavanja ove problematike koja je i koja se ističe, ali i sa ciljem i svrhom da poruke koje šalje ova vlada i napori koje šalje ova vlada su ustvari izgradnja jednog boljeg društva kojem svi zajedno težimo."

Ministrica protiv izražavanja različitosti

Murganić je tijekom svojeg izlaganja često gledala u papire koji su bili pred njom te se čini da je dio svojeg odgovora čitala, vjerojatno ovaj o “diskriminaciji, etiketiranju, stigmatizaciji", koji zvuči kao da je došao iz nekog dosadnog srednjoškolskog udžbenika.

Vrijedi primijetiti da u toj bujici frazeologije ona nije adresirala ništa konkretno u vezi s napadom na sezonce na Braču, ponajmanje da je bio motiviran mržnjom prema Srbima, što je ključni moment u cijeloj priči. Ministrica Murganić je nehotice demonstrirala zašto su i ona i Plenkovićeva vlada posve neuvjerljivi u svojoj navodnoj borbi za bolju Hrvatsku u kojoj nema nasilja i mržnje - oni se nisu sposobni uhvatiti u koštac s ikojom konkretnom situacijom mržnjom motiviranog nasilja, nego uvijek pribjegavaju općenitim osudama bez ikakve težine ili političkog rizika za njih kao HDZ-ovce. 

Izraz lica Dragane Jeckov

Također je u svojem izlaganju uspjela izvaliti neke nepatvorene gluposti, poput one da nije poželjno "isticati različitosti" jer to dovodi do "krajnjih oblika diskriminacije". Ministrica je tu pomiješala uzrok i posljedicu. Naime, društvo u kojemu njegovi članovi ne smiju isticati svoje različitosti i specifičnosti je uniformno društvo i time najviše moguće diskriminirajuće. Poželjno je, pak, ono društvo u kojemu svatko ima pravo da bez straha izražava svoju različitost te da zbog toga ne bude napadnut i da bude jednako tretiran kao i svi ostali. Jednakost ne podrazumijeva da su svi ljudi isti, nego baš da su različiti, ali i da unatoč tome trebaju biti jednako tretirani.

Dok je Murganić tako beskrajno palamudila u studiju "Otvorenog", kamera je u jednom trenutku prikazala SDSS-ovu Draganu Jeckov, koja je sjedila preko puta ministrice. Lice zastupnice Jeckov je izražavalo stav "oh, please!", što je zapravo jedina normalna reakcija na najnoviju komunikacijsku katastrofu ministrice koja je već previše puta dokazala da je potkapacitirana za posao koji obavlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara