Nadbiskup Prenđa o najavi otpuštanja radnika u trgovačkim lancima

"KAD JE izmijenjen Zakon o radu nedjeljom, čuli su se prosvjedi onih koji nisu govorili kad je trebalo štititi prava i dostojanstvo ljudi", komentirao je najavu nekih trgovačkih lanaca da će otpuštati radnike u izjavi za Hrvatski katolički radio predsjednik Hrvatskog Caritasa i zadarski nadbiskup Ivan Prenđa.

To su lažne dvojbe hoće li oni morati otpuštati radnike i kolike će biti štete jer statistike to drukčije pokazuju, istaknuo je Prenđa.

Mnogo je bilo prekovremenih sati, a to znači da ta poduzeća, prodavaonice, trgovine i tvornice trebaju daleko više ljudi, rekao je Prenđa i dodao kako je "normalno da ljudi ne rade prekovremeno, a da im baš ništa ne bude plaćeno, nego da rade normalno i da im za to bude pošteno plaćeno"
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali ljudi, čiji se glas jedva čuje, zbog ugroženosti obitelji, dostojanstva osobe i zapostavljenosti duhovnih potreba vapili su za pomoć, istaknuo je Prenđa i dodao kako Hrvatski Caritas zadnjih godina pozorno prati "izrabljivanje ili neki novi oblik ropstva koji se pokazao upravo u trgovini i radu nedjeljom".

"Čovjek se našao pritisnut dvojbom raditi nedjeljom ili izgubiti posao, a mi smo čuli taj jauk i pokušali uz pomoć odgovornog područja politike i društvenog života to promijeniti", rekao je Prenđa, čiju je izjavu sinoć prenio i hrvatski program Radio-Vatikana.

Hrvatski Caritas i Franjevački institut za kulturu mira ove su godine prikupili više od 300 tisuća potpisa na peticiju za zatvaranje trgovina nedjeljom, što je potaknulo donošenje novoga Zakona o radu nedjeljom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara