Nadomak cilju: Prikupljeno 95 posto potpisa za referendum o izmjenama ZOR-a

Tekst: L.J.
Foto: Dorian Horvat (Cropix)

SINDIKALCI su do jučer navečer prikupili 95 posto potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu, izvijestili su čelnici sindikalnih udruga u Osijeku gdje je svoj potpis dalo 11,5 posto ukupnog broja stanovnika.

Ponovno su sindikalci apelirali na građane da izađu na mjesta gdje se prikupljaju potpisi i daju svoj glas protiv štetnih izmjena ZOR-a. "Nećemo izdati građane poput nekih naših bivših kolega koji su iz sindikalnih redova otišli u saborske klupe i sramotnim diskusijama zaprljali častan posao sindikata", kazao je sindikalac Ozren Matijašević očito misleći pri tom na HDZ-ovog zastupnika Borisa Kunsta.

Vilim Ribić je sam Zakon o referendumu nazvao apsurdnim i istaknuo nužnost izmjene ovog zakona. U Hrvatskoj je potrebnu skupiti potpise 10 posto biračkog tijela da bi se raspisao referendum, dok je u Sloveniji dovoljno skupiti tek 2 posto, istaknuo je. Osudio je i postupak sindikata državnih službenika jer su u sred potpisivanja peticije potpisali sporazum s Vladom o izmjenama kolektivnog ugovora, kojim su se odrekli dijela svojih prava. Ribić smatra da se time poslala poruka kako referendum više nije potreban, a on je neophodan.

Ni ovaj put sindikalci nisu uspjeli izbjeći pitanje o tome kolika im je plaća. Jedan stariji gospodin optužio je čelnike sindikata da se ne bore za ljude, već za sebe dodavši kako primaju plaće od 25 do 30 tisuća kuna, a da ih se o tome ne smije ništa pitati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara