Nadzorni odbor i Uprava Jadroplova nisu dobili razrješnicu ni za 2015. godinu

Nadzorni odbor i Uprava Jadroplova nisu dobili razrješnicu ni za 2015. godinu

Foto: jadroplov.hr

SPLITSKI Jadroplov dobio je na danas održanoj skupštini dioničara novi Nadzorni odbor. 

Ono što je svakako zanimljivo to je da ni (stari) Nadzorni odbor, a ni Uprava nisu dobili razrješnicu za 2015. godinu, koja je zaključena sa 157 milijuna kuna gubitka. Razrješnicu nisu dobili ni lani za 2014. godinu, no to nije imalo nikakvog učinka. Nadzornom odboru mandat je istekao, nitko ih nije smijenio, kao ni Upravu. I to je pokazatelj kako država vlada svojom imovinom. U poslovnom svijetu bilo bi nezamislivo da Uprava i Nadzorni odbor bez razrješnice odrade cijelu godinu, a da vlasnik ne reagira.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora, SDP-ovac Marko Šundov, potvrdio nam je informaciju da nisu dobili razrješnicu. Već je od CERP-a tražio odgovore zašto je nisu dobili lani pa mu nije odgovoreno ništa konkretno. U 2014. godini društvo je inače poslovalo sa gubitkom od 118 milijuna kuna.

U dvije godine gotovo 300 milijuna kuna gubitka

Vlada Zorana Milanovića dvaput je bez uspjeha pokušala prodati Jadroplov. Ni HDZ-ovci nisu napravili ništa konkretno. Vlada je tek zajamčila za kredit od šest milijuna dolara, no taj novac je potrošen za pokrivanje dospjelih obveza, neisplaćenih plaća i slično, nikakve ozbiljnije i korjenitije zahvate. 

Uz gotovo 300 milijuna kuna gubitka iz dvije posljednje poslovne godine, nastavljen je strmoglavi pad vrijednosti tvrtke. Radi pokrića akumuliranih gubitaka, danas je prihvaćeno pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala sa 343 na 180 milijuna kuna, što je povuklo i pad nominalne vrijednosti dionice sa 210 na 110 kuna.

SDP-ovce zamijenili HDZ-ovci, hoće li se išta promijeniti?

Šundova i dvoje SDP-ovaca, Andreu Vrgoč i Mira Jurjevića, nećaka Marina Jurjevića, dugogodišnjeg šefa splitske podružnice partije, zamijenili su HDZ-ovi kadrovi, Čedo Petrina iz Šibenika te Paško Karlo i Zoran Miletić iz Splita. Miletić je stečajni upravitelj Kerumovog hotela Marjan, ali i Split Ship Managementa Ratka Božića, koji je tužio Jadroplov za isplatu 400 tisuća dolara. Miletić tvrdi da nije u sukobu interesa jer nije dao dopuštenje za tužbu protiv Jadroplova.

Što će napraviti novi članovi NO-a, još je nepoznato. Pretpostavlja se da bi prvi potez trebala biti analiza poslovanja te smjena Uprave, no to zasad nije izvjesno unatoč tome što nisu dobili razrješnicu za posljednje dvije godine. Navodno nema zainteresiranih za vruću fotelju direktora Jadroplova. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara