Nafta s potonulog "Prestige"-a i dalje zagađuje španjolske obale

ISTJECANJE nafte s liberijskog tankera "Prestige" i dalje zagađuje obale sjeverozapadne Španjolske, na koje je, samo od 1. lipnja do sredine kolovoza, isteklo novih 2.864 tone nafte.

Više od 4.000 ljudi, među njima brojni nezaposleni koje su mobilizirale lokalne vlasti, sudjeluje u akcijama čišćenja usred turističke sezone i devet mjeseci nakon havarije, prenose mediji.

Oko 135 od ukupno tisuću plaža između južne Galicije i Baskije prekriveno je crnim naslagama, piše list "El Pais".

Posljedica toga je da je 35 plaža na tom području izgubilo plave zastave, potvrdu Europske unije o visokoj kvaliteti obalnih voda.

Oko 78.000 tona onečišćene mase uklonjeno je sa španjolskih obala od potonuća "Prestige"-a u vodama Galicije u studenom prošle godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olupina, koja je od obale udaljena oko 270 kilometara, ispušta oko tonu nafte dnevno, a procjenjuje se da je u spremnicima još oko 37.000 tona. Dosad je u more isteklo oko 40.000 tona nafte iz potonulog liberijskog tankera.

Akcija izvlačenja preostale nafte iz olupine, koja leži na dubini od 3.500 metara, planira se u rujnu. Zamišljeno je da roboti otvore preostale spremnike, a nafta bi se, u posebnim balonima, izvukla na površinu, gdje bi je pokupili tankeri.

Havarija "Prestige"-a 19. studenog 2002. godine uzrokovala je najveća onečišćenja španjolskih obala u povijesti, a njezine se posljedice osjete i na sjevernim atlantskim obalama susjedne Francuske.

(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara