Nafta u brodskim olupinama kao tempirana bomba

GOTOVO 60 godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata nafta s potonulih brodova još prijeti koraljnim grebenima u Pacifiku, upozoravaju znanstvenici.

´Te su olupine tempirane bombe´, tvrdi znanstvenik Trevor Gilbert iz australske Uprave za zaštitu mora u njemačkom magazinu ´Bild der Wissenschaft´.

Samo pred obalama Australije, Papue Nove Gvineje i Salomonskih otoka leži, prema izvješću, na morskom dnu više od tisuću potonulih teretnih brodova, tankera ili nosača zrakoplova, ali i bombi i drugog oružja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspravu o opasnim olupinama u Pacifiku potaknuo je ciklon koji je pogodio malonezijski otok Yap u srpnju prošle godine. Pred obalama Yapa leži američki supertanker ´Mississinewa´, kojega su 1944. godine potopili Japanci. Procjenjuje se da se u brodu se nalazi oko 35.000 tona nafte.

Dogodi li se da iz tankera kao što je ´Mississnewa´ počne curiti teret, kaže Gilbert, posljedica će biti nezamisliva ekološka katastrofa. Ispumpavanje toga tereta stajalo bi pak oko četiri do šest milijuna američkih dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara