Nagrada za agresiju na Hrvatsku - ulice s imenima generala JNA

NOVOSADSKI Radio 021 objavio je jučer šokantnu vijest o tome kako će Veljko Milanković, zapovjednik "Vukova s Vučjaka" te Mladen Bratić, general JNA koji je poginuo 1991. godine u napadu na Vukovar, u Novom Sadu dobiti svoje ulice.

Naime, Odbor gradske Skupštine za davanje imena ulicama u Novom Sadu, gdje je na vlasti koalicija Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije, odlučio je da se dvije ulice imenuju po Milankoviću i Bratiću.

Predloženo je da ulica na Klisi dobije ime po zapovjedniku paravojne formacije iz Republike Srpske "Vukovi s Vučjaka", Veljku Milankoviću, koji je poginuo 1993. godine, a ulica u Veterniku bi trebala dobiti ime po nekadašnjem zapovjedniku Novosadskog korpusa, generalu JNA Mladenu Bratiću, koji je poginuo prilikom napada na Vukovar, 1991. godine.

Članovi odbora nisu obrazložili zašto bi generalu koji je poginuo predvodeći tenkovski napad u Vukovaru trebalo dodijeliti ulicu.

Đurađ Jakšić, jedan od članova odbora dao je za Radio 021 obrazloženje imenovanja ulice po zapovjedniku "Vukova s Vučjaka", koji već ima postavljen spomenik: "Prvi je sa svojim ' Vukovima' ušao u Jasenovac. U borbama prsa u prsa, odlučujuća bitka vodila se na bosanskom Ceru, kada je probijen koridor od Modrića do Bjeljine kroz Posavinu. Poslije probijanja koridora, Milanković se sa svojom jedinicom borio na ratištima zapadne Slavonije, Bosanska i Kninske Krajine, u Jasenovcu, Pakracu, Okučanima i tako dalje."

"U uličnim borbama u selu Kasić u općini Benkovac, 4. veljače 1993. godine, gelerom od njemačke granate pogođen je u desnu stranu prsa, od čega je u Beogradu preminuo 14. veljače 1993. godine. Još za života se preselio u povijest, legendu i pjesmu. I danas se narod iz Bosanske i Kninske Krajine sa velikim poštovanjem sjeća lika i djela poručnika Veljka Milankovića." - izjavio je Jakšić.

Prema javljanju Radija 021, Odbor je ignorirao prijedloge građana sa Klise koji su tražili da se ulica zove Diogenova, Ulica maslačka ili Ulica dobre nade. Upitani zašto nisu uzeli u obzir želje stanovnika, članovi odbora su rekli kako nisu obavezni usvojiti prijedloge građana. S druge strane, prihvatili su prijedlog stanovnika Sremske Kamenice da jedna ulica u tom naselju dobije ime Svetogorska, kao i prijedlog NK "Vojvodina" da Gradski stadion dobije ime Karađorđe, kako se zvao do Drugog svjetskog rata.

Veljku Milankoviću, kojeg nazivaju "srpskim vitezom sa Vučjaka", pjesnik i pisac dr. Mirko Ljubanić iz Grmeča, podario je i stihove pod nazivom "Pogiblja Vuka s Vučjaka".

I.M.
Foto: K.R. (HRFoto)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara