Nagrada za Karadžića ipak nije isplaćena

AMERIČKO veleposlanstvo u Hrvatskoj danas je i službeno priopćilo da vlada Sjedinjenih Država nije isplatila novčanu nagradu koju je prije nekoliko godina obećala osobi koja svojom informacijom omogući uhićenje i dovođenje pred Haški sud Radovana Karadžića.

Za Karadžićevo uhićenje isplaćena nagrada od pet milijuna dolara?

"Državno tajništvo nije primilo nijedan zahtjev niti je napravilo ijednu isplatu vezanu uz Radovana Karadžića", navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Riječ o novcu koji američka vlada isplaćuje u okviru programa "Nagrada za pravdu", a vezano uz uhićenje najtraženijih svjetskih optuženika. Jučer tijekom dana objavljene su informacije da je nagrada za Karadžića isplaćena pod RW 20-036-008/2, a novac je sjeo na tajni račun jedne banke na Djevičanskim otocima.

Karadžić bi htio ispravan kompjuter s dovoljno memorije

Haški optuženik Radovan Karadžić u službenom je podnesku 4. kolovoza potvrdio da će se sam braniti od optužbi Haškog tužiteljstva te je od suda zatražio da mu svi transkripti i dokumenti budu dostavljani na srpskom i engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajništvo suda odgovorilo je Karadžiću da se transkripti pojedinih sudskih ročišta ne prevode na srpski jezik, međutim ukoliko to želi Karadžić će imati pravo pristupa audio zapisima sa svih sudskih ročišta na kojima će se pojaviti, uključujući prošlotjedno očitovanje o optužnici. Snimke sadržavaju simultano prevođenje na srpski jezik koji se čuje tijekom samog ročišta.

Tajništvo je najavilo sastanak s Karadžićem kako bi se precizirale pojedinosti oko njegovih potreba za opremom i ostalom pomoći u svrhu priprema za provođenje vlastite pravne obrane.
U podnesku Karadžić navodi da će se sam braniti, ali će obranu pripremati uz pomoć profesionalnih i akademskih pravnih suradnika i istražitelja, a popis njihovim imena sudu će naknadno dostaviti.

Karadžić također ljubazno moli da mu se osigura infrastruktura za pripremanje obrane kao i svi ostali materijali, uključujući transkripte sa sudskih ročišta. Obrazlažući zahtjev za dostavljanjem transkripata na engleskom jeziku, Karadžić navodi da su mu potrebni kako bi se uvjerio da nije došlo do pogreške prilikom prevođenja u sudnici.

Prilikom podnošenja zahtjeva Karadžić je naveo da se ne protivi primanju materijala u elektroničkoj formi, ali pod uvjetom da njegov kompjuter ispravno radi i da ima dovoljno memorije na hard disku kako bi u svakom trenutku imao pristup svim dokumentima.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara