Nagrađene najbolje Ekran priče

Nagrađene najbolje Ekran priče

NA DRUGOM natječaju Ekran priče kojeg su po drugi put organizirali IskonInternet te Naklada MD iz Zagreba, pobijedila je Lamija Begagić iz Sarajeva, drugu nagradu osvojio je Krešimir Pintarić iz Zagreba, a treću Daniel Radočaj iz Pule.

Natječaj Ekran priče održavao se od 7. do 20. siječnja ove godine, tijekom čega je pristiglo 1.318 kratkih priča. Svoja djela predalo je 664 autora, od čega 303 autorice te 361 autor, a konačno je uvjete natječaja zadovoljilo 1.213 radova. Podsjetimo, kratke priče trebale su biti od 900 do 2.700 znakova, nisu smjele biti prethodno objavljene, morale su biti napisane na hrvatskom jeziku, a uz priču je trebala biti priložena i biografija autora.

Mlada autorica Lamija Begagić iz Sarajeva prvu je nagradu osvojila sa pričom "Dvadeset i sedam". Riječ je o apsolventici južnoslavenskih književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu te jednoj od urednica književnog Web-magazina Omnibus kao i  urednici dječjih listova Palčić i 5Plus. Drugonagrađeni Krešimir Pintarić autor je priče "Korak do ekstaze"; diplomirao je komparatistiku i informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zbirku pjesama i tekstova "Tour de France" objavio je 1997. godine, a 2001. elektroničko izdanje iste zbirke te knjigu pjesama "Divovski koraci". Dobitnik treće nagrade je Daniel Radočaj, koji je napisao "Sasvim običan dan". Autor živi i radi u Puli, a svoja djela objavio je u zbirci poezije Suvremenost 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Internet se i u ovom slučaju pokazao medijem bez granica, budući da su radovi pristizali iz svih krajeva svijeta. Zadivljuje činjenica da postoji toliko mladih ljudi sposobnih napisati izuzetne kratke priče koje vas svojom svježinom prikuju uz ekran”, rekao je Ratko Pažur, predsjednik Uprave IskonInterneta. Prema njegovim riječima, IskonInternet će i nadalje osmišljavati akcije koje će ljudima davati priliku da u potpunosti izraze vlastitu kreativnost i oslobode svoj autorski potencijal.

Dvije stotine najboljih priča biti će objavljeno na portalu IskonInterneta. Posjetitelji Iskonovih stranica će od toga odabrati najboljih stotinu, koje će potom uz tri pobjedničke Naklada MD objaviti u drugoj knjizi Ekran priče. Knjiga Ekran priče_02 bit će predstavljena u Zagrebu, u okviru Festivala europske kratke priče, 25. svibnja 2004. u 20 sati.

Dodajmo ovome kako je prvonagrađena osvojila Apple iBook G4 prijenosno računalo, koje je dodijelila tvrtka Powercom Sistemi Apple IMC Hrvatska. Druga nagrada bila je digitalna kamera HP PhotoSmart 945 dodijeljena od tvrtke Megatrend, a trećeplasirani će putem IskonInterneta godinu dana surfati bez pretplate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara