NAJAVA - GOSPODARSTVO - ZA PONEDJELJAK, 3. SVIBNJA

Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 3. svibnja.

ZAGREB - Tema ovogodišnjeg Dana poduzetnika, tradicionalne godišnje manifestacije Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu bit će "Razvoj hrvatskog gospodarstva prema standardima Europske unije" (EU). Dan poduzetnika održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića koji će otvoriti skup, te predsjednika Vlade Ive Sanadera koji će govoriti o procesu približavanja Hrvatske Europskoj uniji. O iskustvima Irske, Austrije i Slovenije u razvoju gospodarstva po EU smjernicama, govorit će čelni ljudi udruga poslodavaca iz tih zemalja. Predviđen je i razgovor gospodarstvenika s premijerom i članovima Vlade, a u drugom dijelu skupa o svojim pripremama za ulazak na tržište Unije govorit će uspješni hrvatski gospodarstvenici. (11,30 sati, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma).

KUTINA - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pustit će u rad proizvodni pogon tvrtke Messer u Kutini. Nakon obilaska pogona predviđena je izjava za medije (Kutina, 14 sati)

ZAGREB - Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Pliva i Hrvatsko informacijsko - dokumentacijsko društvo organizatori su dvodnevne konferencije "CROINFO 20024", čija će središnja tema biti upravljanje znanjem i informacijama u gospodarstvu i znanosti. Na "CROINFO-u 2004" bit će predstavljene najnovije računalne aplikacije za strukturiranje i upravljanje znanjem, a svoja iskustva iz tog područja predstavit će stručnjaci iz tvrtki Bayer, Siemens, Pliva, Volvo itd. Očekuje se da će na konferenciji sudjelovati 150 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine (10,00 sati, Hotel Opera, Kršnjavoga 2).

KARLOVAC - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić otvorit će u Karlovcu hotel "Europa", suvremeno opremljeni hotel sa tri zvjezdice koji ima 34 sobe. Hotel je u vlasništvu tvrtke "IV-ER KVC" koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih cijevi za izvoz (Banija 161 u 10 sati).

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u Hrvatskoj u ožujku je zabilježio blago povećanje, za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon smanjivanja u zadnjih nekoliko mjeseci. Ukupno zaposlenih u ožujku je bilo 1.377.309, što je za 2.816 osoba više nego u mjesecu prije. Broj zaposlenih u pravnim osobama u ožujku 2004. iznosio je 1.076 553, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na veljaču to također predstavlja povećanje za 0,2 posto. Podaci o kretanju zaposlenih po pojedinim djelatnostima upućuju pak da je do blagog povećanja zaposlenosti došlo uglavnom pod utjecajem sezonskih kretanja. Tako je u ožujku u odnosu na mjesec prije broj zaposlenih u poljoprivredi povećan za 1,8 posto, a u hotelima i restoranima za 1,4 posto. Zaposleni u obrtu i slobodnim profesijama bilježe porast za 0,7 posto, te ih je u ožujku bilo 244.675. Pad se pak bilježi kod osiguranih poljoprivrednika kojih je u ožujku bilo 56.081, što je za 1,1 posto manje nego u veljači.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za veljaču ove godine iznosila je 4.003 kune, što pokazuje nominalni pad za 67 kuna ili za 1,6 posto, a realni za 1,5 posto u odnosu na siječanj. U odnosu pak na isti mjesec prošle godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za ovogodišnju veljaču nominalno je viša za 5,7 posto, a realno za 3,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Za razdoblje od siječnja do veljače prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 4.036 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2003. nominalno više za 5,2 posto, a realno za 3,1 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

(Hina) xtp yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara