Najavljen sastanak predsjednika četvorke - moguće koalicije desnog centra

PREDSJEDNICI HDZ-a, HSLS-a, DC-a i HSP-a ponovno će u petak razmotriti oblike suradnje koji bi im osigurali pobjedu na parlamentarnim izborima.

Sastanak će se održati u prostorijama Hrvatskog sabora u 11 sati, najavljeno je danas iz HDZ-a. Na inicijativu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, 17. travnja je na istom mjestu održan i prvi krug razgovora.

Četvorica zasad nisu dogovorila hoće li se njihove stranke udružiti u prijeizbornu ili poslijeizbornu koaliciju. Svaka od njih je, međutim, već ranije najavila samostalan izlazak na izbore, koji bi se prema najavama mogli održati u jesen ove ili u proljeće iduće godine. Sanader, Dražen Budiša, Mate Granić i Anto Đapić suglasili su se zasad samo o potrebi koordiniranog djelovanja oporbe radi izborne pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Četvorica su razmatrala i poziciju HSS-a, važne stranke sadašnje vladajuće koalicije koju bi rado vidjeli na svojoj strani. Pretpostavlja se, naime, da bi osigurali sigurnu pobjedu na predstojećim izborima kada bi im se priključio i HSS. Zasad je, međutim, iz stranke predsjednika Sabora Zlatka Tomčića takva mogućnost otklonjena.

Već mjesecima većina ispitivanja javnog mnijenja otkriva da bi HDZ pojedinačno dobio najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali se procjenjuje da neće moći samostalno sastaviti vladu. Dio političkih promatrača smatra to razlogom što se najjača oporbena stranka i odlučila na stvaranje koalicije desnoga centra.

I prema nedavnom opširnom istraživanju Međunarodnog republikanskog instituta, HDZ bi dobio najviše glasova na izborima - 22 posto. No, ono je pokazalo i da njegovi mogući partneri ne bi uspjeli ući u parlament, bez da pridobiju dio od 29 posto neodlučnih birača.

S druge strane, tri stranke iz sadašnje vladajuće koalicije - SDP, HSS i HNS, dobile bi, prema istom istraživanju, između devet i 13 posto glasova. Pokažu li se ta predviđanja točnima i ostanu li zajedno, to bi im omogućilo sastavljanje vlade i u novom mandatu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara