najavljena trajektna linija trst-lošinj-zadar-split

Na današnjem poslovnom susretu talijanskih i tvrtaka iz Splitskodalmatinske županije u Županijskoj komori Split službeno je najavljeno otvaranje redovite trajektne linije na relaciji TrstLošinjZadarSplit.

Linija bi, prema najavama predstavnika regionalnih gospodarskih komora Splitsko-dalmatinske županije i talijanske regije Friuli- Venezia Giulia, krenula početkom lipnja. Trajekt, kapaciteta 1800 putnika i 400 vozila, plovio bi na toj liniji do početka listopada.

Predsjednica Županijske komore Split Jadranka Radovanić istaknula je da je riječ o konkretnoj najavi jer pregovori oko uvođenja te linije traju gotovo dvije godine, a predsjednik Gospodarske komore Trsta Antonio Paoletti kazao je da će tehnički detalji oko njezina uvođenja biti predstavljeni početkom svibnja.

Nova bi linija trebala povezati sjeverni dio Jadrana s njegovim jugom, smanjiti pritisak na cestovne granične prijelaze i rasteretiti jadransku magistralu.

Jadranka Radovanić je rekla da regija Friuli ulaže 530 tisuća eura u taj projekt. ´Oni su pokrili financijsku stranu ovog projekta, a na nama je sada da ishodimo sve moguće dozvole za tu liniju. Nadam se da će naše Ministarstvo pomorstva, prometa i veza vrlo brzo sve odobriti´, kazala je Radovanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijevoz bi obavljala talijanska tvrtka, koju bi regija Friuli dotirala, jer linija prvu godinu zasigurno neće biti isplativa, a iduće bi godine mogla voziti i do Dubrovnika, rekla je Radovanić.

Antonio Paoletti kazao je da od ostalih inicijativa, koje može najaviti s talijanske strane, ističe želju talijanskih tvrtaka za ulaganjem u obnovu hotela u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Talijansko su izaslanstvo činili predstavnici desetak tvrtaka iz regije Friuli - Venezia Giulia (Furlanija - Julijska krajina) s različitih područja djelatnosti: proizvodnje ugostiteljske opreme i pribora, prehrambene industrije, opreme za građevinarstvo, opremanja brodova i slično.

Sastanku su bili nazočni i gospodarstvenici Vojvodine, koji, isto kao i talijanski, izlažu svoje proizvode na ovogodišnjem međunarodnom sajmu prehrane, pića i ugostiteljske opreme GAST, koji se održava na splitskom Žnjanu.

Predsjednica Radovanić rekla je da oko 60 tvrtaka s područja Splitsko-dalmatinske županije posluje s Vojvodinom, dok njih više od 350 posluje s Italijom. Splitsko-dalmatinska županija je u prošlogodišnjoj ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske s Italijom sudjelovala u izvozu s dva posto, a u uvozu sa sedam posto, dok je u robnoj razmjeni s Vojvodinom u izvozu sudjelovala s četiri posto, a u izvozu s dva posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara