Najavljeni prosvjedi diljem zemlje: "Danas biti među prosvjednicima je dužnost"

Ilustracija: DevianTom

PROSVJEDI za rušenje HDZ-ove Vlade, koji poprimaju sve veći opseg, danas i sutra organiziraju se diljem Hrvatske. "Pretpostavljam da će se večeras u Zagrebu okupiti i više ljudi nego što je bilo na posljednjem prosvjedu. Pozvali smo aktiviste, studente i profesore", kazao je za Index aktivist i docent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mate Kapović. "Za ovaj smo prosvjed izradili i novi transparent", najavljuje Kapović ne želeći još otkriti njegov sadržaj.

> Istraživanje: Samo 13,7 posto građana podržava Vladu Jadranke Kosor!

> Koordinirani napadi Radničke borbe na HDZ: Srušimo Vladu, riješimo se oporbe, vlast narodu!

Prosvjednici putem Facebook grupe "Veliki prosvjed za rušenje Vlade" od ranog jutra se pripremaju i pozivaju na izlazak na ulice. Može se očekivati njihov ponovni posjet središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu koja je i noćas bila objekt akcije Radničke borbe čiji su je članovi zalili crvenom bojom uz poruku: "Srušimo Vladu, riješimo se lažne oporbe, sva vlast u ruke naroda!".

Jedan od organizatora prosvjeda u Osijeku Danijel Cuković kazao je za Index kako sutradan na Trgu Ante Starčevića očekuju još više prosvjednika nego zadnji put kada ih se okupilo oko tisuću. Dodao je i kako će im gost prosvjeda biti Ivan Pernar.

"Vrijeđanje je kada netko dođe do stana mimo svih ljudskih i moralnih pravila"

IDS-ov Damir Kajin kazao je za Index kako se i danas namjerava pridružiti prosvjednicima, i to u Puli. "Sada iz Sabora idem za Istru, u 16 sati imam snimanje za TV Kopar upravo vezano za ove prosvjede, i svakako ću nastojati u 18 sati biti u Puli na prosvjedima", kaže nam Kajin, najavljujući još jedan veći, nedjeljni prosvjed. "Znate koji je to prosvjed? To su vam buzetske maškare, gdje će se sigurno na jedan autentičan način solidarizirati s prosvjednicima", priča Kajin koji upozorava da su mladi prosvjednici koji su izašli na ulice "jedan osviješteni korpus koji itekako zna artikulirati svoje političke ciljeve". "Oni to rade kroz, kako netko to zove, parole, drugi skandiranjem, a treći to nazivaju vrijeđanjem. Međutim, nije vrijeđanje kada netko kaže: 'Van iz stana', ali je vrijeđanje kada netko dođe do stana mimo svih ljudskih i moralnih pravila.

Kajin kaže i kako se ovi prosvjedi ne mogu uspoređivati s onima '33. godine iz Njemačke, "jer je to bezobrazno i na granici dobrog ukusa", ne mogu se, kaže, ni uspoređivati s Hrvatskim proljećem '71., "jer Hrvatsko je proljeće pokrenuto iz vrha Centralnog komiteta". "Ove prosvjede su pokrenuli 'dečki s ulice', tako da je to autentično, autohtono i drugačije. I biti danas među njima nije samo pravo, već postaje i građanska dužnost". 

Mladom Ivanu Pernaru, koji se, kako je sam kazao, odrekao seksa dok ne sruši Vladu, Kajin je poručio neka koristi svaku priliku, "jer sutra će se sjetiti što je propustio". "Ništa ne propuštaj, tako i ja ne želim propustiti buzetske maškare i prosvjede", kazao nam je Kajin uz smijeh.  

Gdje će se sve prosvjedovati

Prema najavama danas će se u 18 sati prosvjedovati na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na Trgu Portarata u Puli i Koblerovom trgu u Rijeci. Za sutra su najavljen prosvjed na sljedećim lokacijama:
 
Rijeka, Hotel Kontinental, 19 sati
Koprivnica, glavni trg, 17 sati
Split, Riva, 18 sati
Zadar, 12 sati
Virovitica, Trg kralja Tomislava, 10 h
Osijek, Trg A. Starčevića, 18 sati
Slavonski Brod, ispred zgrade županije, 12 sati
Varaždin, Korzo, 11 sati
U Čakovecu je najavljen prosvjed za ponedjeljak, 7. ožujka, u 17 sati, na Trgu Republike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara