"Najbolja juha!" u ZKM-u

ZAGREBAČKO kazalište mladih ovog mjeseca slavi 60 godina postojanja. Obljetnicu obilježava u subotu, 29. ožujka, premijerom novog autorskog projekta Renea Medvešeka "Najbolja juha! Najbolja juha!".

Predstava "Najbolja juha! Najbolja juha!" nadahnuta je životom i djelom Vlade Kristla, kontroverznog autora principijelno neprincipijelnog ponašanja kakvo se rijetko susreće. Njegova dosljedna borba za istinsku stvaralačku slobodu čovjeka kao jedini protuotrov za zauvijek iznova nastupajuće paralize sustava, pravaca i okvira u koje divlje zapadaju sve četiri strane svakog suvremenog svijeta, predmet je promišljanja i ove kazališno autentične zbirke kazališnih slika.

"Najbolja juha! Najbolja juha!" autorski je projekt Renea Medvešeka. Dramaturginja predstave je Olja Lozica, kostimografkinja Doris Kristić, a u njoj glume Milivoj Beader, Rajko Bundalo, Edvin Liverić, Filip Nola, Nađa Perišić Nola, Barbara Prpić, Urša Raukar, Krešimir Mikić, Marica Vidušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlado Kristl rođen je 24. siječnja 1923. godine, a preminuo je 7. lipnja 2004. godine u Münchenu. Bio je slikar, crtač, animator, scenarist, redatelj, pjesnik i profesor, jedan od prvaka legendarne Škole zagrebačkog animiranog filma i jedan od najradikalnijih zagovaratelja apstrakcije u bivšoj Jugoslaviji.

Zbog buntovničke i subverzivnom sklone prirode ponekad su ga nazivali boemom, bio je na glasu kao beskompromisni umjetnik koji se nikome ne prilagođava, a narav su mu nazivali nemogućom. Istina je, pak, da ga zbog njegova vizionarstva te raznih stilskih inovacija često nisu ni razumjeli. Za mnoge je štovatelje i suvremenike ostao enigma, priče o raznim skandalima u koje je bio uključen kružile su u kuloarima i tek se ponegdje mogu pronaći citati njegovih izjava: "Umjetničko se djelo može tumačiti s mnogo različitih strana - danas ovako, sutra onako. Jedno je, ipak, neupitno: umjetnost je razaranje sistema".

Zagrebačko kazalište mladih slaveći 60 godina postojanja upisano je u povijest hrvatskog glumišta kao teatarski prostor istraživanja i pomicanja granica scenske umjetnosti. Tijekom 60 godina ono je prošlo različite umjetničke i organizacijske preinake, mijenjalo nazive i lokacije, ali je uvijek ostalo scensko središte u kojem su se okupljali mladi naraštaji, ali i publika sklona smionim scenskim istraživanjima te onom kazalištu koje je spremno prekoračiti granice. Zagrebačko kazalište mladih danas je kazalište koje je u svim projektima oslonjeno na autorski pristup na svim razinama realizacije te daje sebi mogućnost istraživanja, oblikovanja i izražavanja ideja angažiranih u konkretnoj društvenoj, građanskoj i političkoj stvarnosti. To je teatar otvoren prema različitim estetskim pristupima sa ciljem da progovori o onim dramama koje se događaju na ovim prostorima i u ovom vremenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara