"Najbolja turistička sezona" uopće nije bila uspješna

DA NAM vladajući lažu, na to smo navikli, ali da nas s lažnim podacima "bombardiraju“ s jumbo plakata, razbacujući se pritom našim (proračunskim) novcem, to baš i nije tako uobičajeno. Tko se ne sjeća "najbolje turističke sezone od osamostaljenja", koja je, kako otkrivaju analitičari, bila daleko od dobre, bar što se zarade tiče.

Istina je da samo imali skoro sedam posto više turista nego godinu ranije, no veća zarada u turizmu nije ostvarena, pa sigurno prošlogodišnju sezonu ne možemo nazvati uspješnom, a još manje, kako su se mjesecima uoči proteklih predsjedničkih izbora hvalili premijer Ivo Sanader i ministar turizma Božidar Kalmeta, najuspješnijom.

Izvješće Hrvatske narodne banke upućeno Saboru pokazuje da se godišnji porast fizičkih pokazatelja u turizmu u 2004. godini nije ogledao i u godišnjem rastu financijskih pokazatelja. Od putovanja i turizma Hrvatska je u prošloj godini ostvarila promet od 5,01 milijardu eura, što je za 80 milijuna kuna manje nego u 2003. godini kada je prihod bio 5,09 milijarda eura, pokazuju podaci HNB-a.

Prihodi u prošloj godini niži su od očekivanih i nominalno su stagnirali u odnosu na 2003. godinu. Analitičari HNB-a loše rezultate objasnili su s tim što rast financijskih pokazatelja nije pratio rast broja dolazaka i noćenja turista u Hrvatsku. Razlog tomu, ističu, nije značajna promjena u prosječnoj potrošnji putnika već promejna strukture gostiju, odnosno to što sve veći broj turista boravi u neplaćenom smještaju.

I anketa koju je HNB proveo u suradnji s jednom agencijom za istraživanje tržišta potvrđuju da je u 2004. smanjen broj broj putnika u plaćenom smještaju.

Novi list nije dobio službeni komentar u Banskim dvorima, ali neslužbeno saznaje da razlog loših financijskih rezultata prošlogodišnje sezone leži u sivoj ekonomiji. Kako na dio zarade nije plaćen porez, država je pretrpjela veliki gubitak.

I da će sve ostati na prošlogodišnjoj lošoj sezoni možda ne bi trebali biti pesimisti, no, analitičari HNB-a upozoravaju da se neće biti bolje u sezonama koje dolaze ako ne dođe do promijena. Kako je hrvatski turizam dosegnuo gornju granicu, i ovogodišnja zarada od turizma mogla biti na nivou prošlogodišnje. Ni slijedećih godina neće se značajno mijenjati ukoliko ne bude novih ulaganja i proširenja ponude.

U prošloj godini najviše noćenja gosti iz Njemačke, Italije, Slovenije, Češke i Austrije. Broj noćenja gostiju iz navedenih zemalja, izuzev Austrije, smanjio se u odnosu na 2003. godinu. Manj. S druge strane, zabilježeno je više noćenja gostiju iz Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Mađarske i Švedske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara