Najbolji tehnički fakultet na svijetu odao veliko priznanje Mati Rimcu

Najbolji tehnički fakultet na svijetu odao veliko priznanje Mati Rimcu
Foto: innovatorsunder35.com

HRVATSKI inovator i poduzetnik Mate Rimac dobio je veliko priznanje i to od najboljeg tehničko-prirodoslovnog fakulteta na svijetu, uglednog MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology). MIT je, podsjetimo, već godinama prvi na vrhu liste najboljih fakulteta na svijetu uopće, a u svijetu visokog obrazovanja vlada konsenzus da se radi o najboljem fakultetu za tehničke i prirodne znanosti uopće. 

Naime, list MIT Technology Review svake godine objavljuje popis od 35 inovatora mlađih od 35 godina. Među slavnim inovatorima i poduzetnicima u prošlosti su se, među ostalima, našli osnivači Googlea Larry Page i Sergej Brin i "otac" Linuxa Linus Torvalds, a sad im se pridružio i naš Mate Rimac.

MIT Technology Review svoje godišnje popise 35 najboljih inovatora objavljuje po regijama, pa se tako ove godine na popisu za europsku regiju našlo i ime Mate Rimca.

Opisali ga kao jednog od idealista koji nije želio čekati da drugi ispune njegov san

Na službenim stranicama dodjele se u obrazloženju uvrštenja Rimca među 35 najboljih europskih inovatora mlađih od 35 godina navodi kako su prije više od 10 godina električni auti u pop kulturi (odnosno u čuvenoj animiranoj seriji The Simpsons) opisivani kao "automobili koji ne mogu ići brzo ili daleko". No, s obzirom na to da su motori s unutarnjim sagorijevanjem jedan od najvećih izvora zagađenja na svijetu, uvijek su postojali idealisti koji su bili uvjereni da će se električni automobili jednog dana moći natjecati s bilo kojim tradicionalnim vozilom.

Jedan od njih bio je i Mate Rimac, koji je umjesto sjedenja i čekanja da netko ispuni njegov san odlučio da bi sam mogao provesti revoluciju u industriji automobila. Upravo to je i napravio, čime je zaslužio titulu jednog od nagrađenih na popisu europskih inovatora mlađih od 35 godina po izboru uglednog MIT Technology Reviewa.

Rimca se u tekstu opisuje kao "mladog Hrvata porijeklom iz BiH" koji tvrdi da je stvorio "najbrži i najuzbudljiviji električni hiperautomobil na svijetu". U Rimac Automobilima, njegovoj tvrtki koja ima sjedište pokraj Zagreba, radi više od 400 ljudi.

Suradnja sa Seatom, Porscheom, Jaguarom, Aston-Martinom...

Rimac Automobili nedavno su dogovorili suradnju sa Seatom (s kojim će raditi na Cupra e-Raceru), a u lipnju ove godine i s Porscheom, slavnom tvrtkom koja je odlučila kupiti 10-postotni udio u Rimčevoj tvrtki. 

Uz to, Rimac Automobili proizvode baterijske i transmisijske sustave za neke od najvećih igrača na tržištu, kao što su Jaguar, Aston-Martin, Renault i Mercedes-Benz, navodi se u tekstu.

Na stranicama MIT-jeve nagrade za inovatore ističe se kako je Rimac još kao dječak pokazivao sklonost elektronici i automobilima. Dok je bio srednjoškolac, osvojio je nekoliko natjecanja te je predstavljao svoju zemlju na natjecanjima iz elektronike. Navodi se i kako je kao 19-godišnjak u garaži svojih roditelja pretvorio stari BMW u električni automobil.

Uspjeh u zemlji koja nikad nije imala autoindustriju

Rimac je, navodi se u tekstu, želio pokazati da električni automobili mogu biti ne samo korisni za očuvanje okoliša, nego i moćni, zabavni strojevi koji su kvalitetniji od tradicionalnih automobila. 

Mate Rimac proslavio se u zemlji koja nikad nije imala automobilsku industriju ili značajnija ulaganja u tehnologiju, stoji u tekstu. 

"Najveći problem predstavljala je činjenica da u Hrvatskoj nije postojala nijedna jedina auto kompanija, sve smo morali napraviti sami", rekao je Rimac. Danas je Mate Rimac prvi hrvatski proizvođač električnih sportskih automobila. 

"Rimčev projekt već sada stvara promjenu u svijetu"

Michel Duchateau, jedan od članova žirija koji je odlučio Rimca uvrstiti na popis najboljih europskih inovatora mlađih od 35 godina, rekao je da "Rimčev projekt već sada stvara promjenu u svijetu".

Mati Rimcu je na ovom uspjehu na Facebooku čestitala i američka ambasada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara