Najmanje 15 mrtvih u samoubilačkom napadu blizu birališta u Kabulu

Najmanje 15 mrtvih u samoubilačkom napadu blizu birališta u Kabulu
Foto: Hina/ EPA

NAJMANJE je 15 osoba poginulo, a 60 je ranjeno u samoubilačkom napadu blizu birališta u Kabulu, objavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova na dan kada se diljem Afganinstana održavaju dugo odgađani parlamentarni izbori. 

Među žrtvama osmero su policajci, rekao je glasnogovornik Nasrat Rahimi.

Policijski glasnogovornik Basir Mudžahid rekao je da su policajci razotkrili bombaša samoubojicu koji je aktivirao svoj eksplozivni pojas i raznio se prije nego što je stigao do birališta u sjevernom dijelu Kabula. 

Ranije su svjetske agencije javile da je u subotu širom zemlje bilo 30-ak nasilnih incidenata u vrijeme izbora.  

U samom Kabulu najmanje su tri osobe bile ubijene u subotu prije podne, a 67 ozlijeđeno u eksplozijama u blizini birališta u Kabulu, kazao je Muhibulah Zir, odgovoran za gradski bolnički sustav. 

Afganistanci su u subotu glasali na parlamentarnim izborima koje prati kaotična organizacija, optužbe za korupciju i nasilje zbog kojeg su izbori u strateški važnoj pokrajini Kandaharu bili odgođeni.

Izbore obilježavaju i nepravilnosti pa su neka birališta ostala zatvorena, a na drugima nije bilo glasačkih listića. 

Središnje izborno povjerenstvo nakon niza problema produljilo je rad dijela birališta. 

Afganistanska vlada bila je pod snažnim pritiskom da održi odgađane izbore. Za glasovanje se prijavilo 8,8 milijuna Afganistanaca. Vlada je u petak u strateški važnoj pokrajini Kandaharu odlučila za tjedan dana odgoditi izbore nakon što je ubijen regionalni zapovjednik policije, a izbori se ne održavaju ni na jugoistoku zemlje zbog spora lokalnih vlasti oko raspodjele mandata. 

Birači koji su izašli na glasačka mjesta to su učinili nadajući se da će zastupnici koje izaberu promijeniti stanje u državi na bolje.

Zbog otežanog prikupljanja rezultata širom Afganistana, sveukupni rezultati bit će poznati za najmanje 2 tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara