Najnovije istraživanje daje 5 mandata više HDZ-u nego SDP-u

AGENCIJA Mediana provela je na uzorku od 3 tisuće ispitanika terensko istraživanje za Globus i Slobodnu Dalmaciju, međutim Globus je objavio da bi za HDZ glasovalo 34,4 posto ispitanika, a za SDP 30,1 posto, a Slobodna piše kako bi za HDZ glasovalo 33,6, a za SDP 29,3 posto.

Prema Globusovom rasporedu mandata po izbornim jedinicama - SDP ih osvaja 55, a HDZ osvaja 56 mjesta. Preračunato u mandate po D'Hondtovoj metodi, HDZ dobiva 58, a SDP 53 mandata, i to bez dijaspore, a u toj se računici Globus slaže sa Slobodnom Dalmacijom. HDZ pobjeđuje u sedam izbornih jedinica, a SDP samo u tri - prva, treća i osma jedinica.

Deset zastupničkih mjesta osvaja koalicija HSS-HSLS-PGS, po šest će pripasti HNS-u i HSU-u, četiri HSP-u, dva IDS-u i jedan HDSSB-u. U Sabor neće ući nitko sa Zelenih i nezavisnih lista, a DC prestaje biti parlamentarna stranka.

Sanader najpoželjniji premijer

Na pitanje "Tko bi po vašem mišljenju trebao obnašati funkciju premijera u novoizabranoj Vladi?", najviše se ispitanika odlučilo se za sadašnjeg premijera Ivu Sanadera (33,7%), a potom slijede Zoran Milanović (17,5%), Radimir Čačić (14,5%), Ljubo Jurčić (10,8%) i Anto Đapić (4,1%).

Ovo je još jedna anketa koja pokazuje veću popularnost Milanovića u odnosu na Jurčića, ali i dvostruko veću privrženost ispitanika Sanaderu nego Milanoviću. Sanader je od Jurčića, prema ovome, poželjniji više od tri puta.

Problem malih stranaka

Iako je Demokratski centar na cijelom uzorku dobio više glasova (0,9%) od HDSSB-a (0,8%), stranka Vesne Škare-Ožbolt ne osvaja ni jedan mandat, dok HDSSB ipak dobiva jednog zastupnika. Razlog tome je činjenica da su glasovi za HDSSB koncentrirani u četvrtoj izbornoj jedinici, dok su DC-ovi raspršeni po svim jedinicama. U četvrtoj jedinici mandate osvaja ča sedam različitih stranaka.

Nepovoljna okolnost za HSU je u tome što u toj jedinici čak tri stranke osvajaju po 25 posto glasova (SDP, HDZ i HNS), čime odnose 13 mandata, dok posljednji mandat osvaja koalicija HSS-HSLS-PGS sa 6,5 posto glasova.

Od Sanaderovih ministara ne prolaze Kirin, Rončević i Grabar-Kitarović

U četvrtoj izbornoj jedinici HDZ osvaja 5 mandata, što znači da je Miroslav Škoro zadnji na listi koji prolazi u Sabor, dok sedmoplasirani šef MUP-a Ivica Kirin i osmoplasirani Berislav Rončević ne prolaze, osim ako HDZ ne osvoji vlast pa se lista ne pomakne zbog akvizicija za Vladu.

Kolinda Grabar Kitarović, ministrica vanjskih poslova koja je peta na HDZ-ovoj listi, također ispada ukoliko HDZ ne bude prikupio dovoljno koalicijskih partnera. U osmoj izbornoj jedinici gdje je ona kandidirana, HDZ osvaja 3 mandata prema istraživanju Mediane. Ana Lovrin, u devetoj IJ osmoplasirana ministrica pravosuđa, prolazi u Sabor zahvaljujući vjerojatnosti da će ondje HDZ osvojiti upravo osam mandata.

Čak sedamdeset posto ispitanika kaže da će izaći na izbore u nedjelju

Čak 70.5 posto ispitanika se izjasnilo da će sigurno izaći na izbore, 18 posto kažu da će vjerojatno izaći, 4.9 posto još ne zna, dok 3.1 posto sigurno neće doći na birališta. Više od polovice ispitanika, 51.2 posto smatra da će u nedjelju zaokružiti baš ovu političku opciju za koju se izjasnila u anketi.

Ispitivanje je pokazalo da su SDP-ovci HDZ-u "oteli" 6.9 posto birača, a 2.9 birača SDP-a je prešlo u HDZ-ov tabor. HSP i HDSSB zajedno su "otuđili" 2,7 posto birača od HDZ-a. Najviše glasova SDP-u je pak "oteo" HSU - četiri posto SDP-ovih birača iz 2003. godine u nedjelju će zaokružiti listu Vladimira Jordana. Glasovi SDP-a prešli su ove godine i HNS-u, njih 3.5 posto, a 2.5 posto ih je prešlo žuto-zelenoj koaliciji Đurđe Adlešić i Josipa Friščića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara