RAT NA POMOLU? Trump u gluho doba noći uputio najozbiljniju prijetnju Sjevernoj Koreji dosad

RAT NA POMOLU? Trump u gluho doba noći uputio najozbiljniju prijetnju Sjevernoj Koreji dosad

Foto: FaH/123rf

AMERIČKI predsjednik Donald Trump objavio je dosad najozbiljniju prijetnju Sjevernoj Koreji.

>> Kako se mali pacifički otok našao u središtu geopolitičke oluje


>> Kina: Ako Amerikanci napadnu Sjevernu Koreju, zaustavit ćemo ih


>> Može li Sjeverna Koreja zaista projektilima napasti američki teritorij?


Naime, nakon što nedavno zaprijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom kakav svijet još nije vidio", američki predsjednik danas je otišao korak dalje.

Tako je na Twitteru u gluho doba noći napisao kako je vojno rješenje problema Sjeverne Koreje "potpuno spremno", iskoristivši pritom frazu "locked and loaded", koja opisuje napunjeno oružje spremno za pucanje. "Nadam se da će Kim Jong-Un pronaći drugi put", dodao je Trump.

Podsjetimo, tenzije između Sjeverne Koreje i SAD-a u zadnje vrijeme su na izuzetno visokim razinama. Službeni Pjongjang tvrdi da će planovi za napad na američki otok Guam u Pacifiku biti spremni za koji dan, a u isto vrijeme Donald Trump zaoštrava retoriku prema režimu Kim Jong-una.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjevernokorejska prijetnja napadom na Guam, američki teritorij u Pacifiku poznat po svojim bijelim pješčanim plažama, uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Pjongjangu "vatrom i bijesom kakve svijet još nije vidio".

Američki ministar obrane Jim Mattis ipak se zauzeo za diplomatski pristup, ustvrdivši da bi mogući rat između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje bio "katastrofalan", no ipak je naglasio da će SAD biti spreman bude li potrebno.

"Rat je dobro poznata tragedija, nema potrebe crtati ga, on bi bio katastrofalan", rekao je prvi čovjek Pentagona u vrijeme dok Trump pojačava svoju žestoku retoriku prema Sjevernoj Koreji. Mattis je rekao da je njegova odgovornost pripremiti vojne opcije bude li potrebno, ali da SAD zagovara diplomatski pristup sjevernokorejskog prijetnji.

Žestoko zaoštravanje odnosa


Pjongjang tvrdi da vojna vrhuška Sjeverne Koreje ovih dana finalizira planove za napad s četiri projektila srednjeg dometa Hwasong-14, koji bi trebali pasti u more manje od 40 kilometara od Guama.

Nakon što je Sjeverna Koreja najavila napad na Guam, Trump je dodatno zaoštrio retorku pa je Pjongjangu poručio: "Dogodit će vam se stvari za koje niste mislili da su moguće".

U Japanu prilično ozbiljno shvaćaju prijetnje koje frcaju između Washingtona i Pjongjanga, pa tako ljudi masovno kupuju skloništa za slučaj nuklearnog rata.

Američki obavještajci nedavno su objavili kako je Sjeverna Koreja uspješno razvila nuklearnu bojevu glavu koja je dovoljno mala da ju mogu smjestiti na svoje interkontinentalne projektile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara