Najprofitabilnija tvrtka na svijetu izlazi na burzu

Najprofitabilnija tvrtka na svijetu izlazi na burzu
Foto: EPA

SAUDIJSKI naftni div Saudi Aramco potvrdio je danas da izlazi na burzu u Rijadu, što bi mogla biti najveća javna ponuda dionica neke tvrtke u povijesti.

Kompanija u državnom vlasništvu utvrdit će cijenu dionica nakon što ispita interes ulagača.

Vjeruje se da tvrtka vrijedi oko 1,2 bilijuna dolara

Vjeruje se da je najprofitabilnija tvrtka na svijetu vrijedna oko 1,2 bilijuna dolara.

IPO bi trebao dati vjetar u leđa ambicioznim reformama princa Mohameda bin Salmana koji želi prikupiti milijarde dolara za ulaganja u ne-energetske industrije i diverzificirati državne prihode.

Izvori iz poslovnog svijeta kažu da će Aramco ponuditi jedan do dva posto dionica na lokalnoj burzi u Rijadu i tako prikupiti između 20 i 40 milijardi dolara.

Svaki iznos veći od 25 milijardi dolara nadmašio bi zasad rekordnu inicijalnu javnu ponudu kineske internetske trgovine Alibabe iz 2014.

Počinju razgovori s investitorima

U tvrtki kažu da zasad ne planiraju izlistavanje na nekoj stranoj burzi.

"Što se toga tiče, objavit ćemo to u pravo vrijeme. Zasad izlazimo samo na Tadawulu (rijadskoj burzi)", rekao je direktor Aramcoa Yasir al-Rumayyan.

Čelnici kompanije će u idućih desetak dana razgovarati s investitorima, vidjeti kakav je njihov interes i potom objaviti cijenu dionica, dodao je.

Korijeni Saudi Aramcoa sežu u 1933. kada su Saudijska Arabija i američki Standard Oil Company of California, koji je kasnije postao Chevron, osnovali novu tvrtku za istraživanje i bušenje nafte.

Između 1973. i 1980. Saudijska Arabija postala je vlasnik cijele kompanije.

Druge najveće rezerve nafte na svijetu

Ta država ima druge najveće rezerve nafte na svijetu, iza  Venezuele. Druga je i po proizvodnji nafte, nakon SAD-a. No, njezina moć proistječe i iz toga što je monopolist u državi i što je bušenje nafte jeftino.

"To je najveća kompanija na svijetu koja nije na burzi, radi se o golemom proizvođaču nafte", rekao je David Hunter, direktor marketinških studija u Schneider Electricu. "To je majka svih naftnih tvrtki", dodao je.

Profitabilnost Saudi Aramcoa je fenomenalna. U prvoj polovini 2019. ostvarila je neto profit od 46,9 milijardi dolara koji je kroz dividendu isplaćen saudijskoj državi.

Radi usporedbe, u istom je razdoblju Apple, trenutno najvrjednija svjetska kompanija, ostvarila profit od 21,6 milijardi dolara, a Exxon Mobil, najveća izlistana naftna tvrtka, 5,5 milijardi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara