Najsmrtonosniji napad u Iraku ove godine: ISIS-ovci u Bagdadu u dva napada ubili najmanje 125 ljudi

Najsmrtonosniji napad u Iraku ove godine: ISIS-ovci u Bagdadu u dva napada ubili najmanje 125 ljudi

Foto: Hina

NAJMANJE 125 ljudi je ubijeno, a oko 150 ih je ozlijeđeno u jednom od najkrvavijih napada u Bagdadu u posljednje vrijeme. Iako su prve brojke govorile o oko 70-ak poginulih, ta brojka se u popodnevnim satima popela na 125 žrtava, piše BBC. Odgovornost je preuzela Islamska država, a riječ je o najvećem napadu u Iraku ove godine.

Napad prvom bombom je izveden automobilom bombom. Automobil je eksplodirao u prepunoj ulici u centru grada u subotu navečer. Ulica je bila puna zbog muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. Naime, velik broj muslimana za vrijeme tog mjeseca izlazi vani kako bi obavili kupovinu. Riječ je o dijelu grada u kojem prevladava uglavnom šitsko stanovništvo.

Irački premijer Haider al-Abadi danas je posjetio mjesto napada gdje ga je dočekao velik broj prilično uznemirenih ljudi.

Ranije objavljeni podaci govorili su o 75 žrtava, a već tada su vlasti ocijenile da je to najgora bilanca samo jednog napada u glavnome gradu Iraka ove godine, javila je agencija France Presse.

Reuters piše da je u napadu ranjeno najmanje 200 ljudi.

"Ujedinjeni smo s iračkim narodom i vladom u zajedničkim naporima da uništimo ISIL", priopćila je Bijela kuća rabeći američku kraticu za Islamsku državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju koje je prenio američki centar za nadzor džihadističkih stranica SITE, IS je objavio da je jedan od njegovih samoubojica aktivirao autobombu blizu okupljenih šijita. Islamska država šijite smatra hereticima.

Prethodni veliki napad IS-a u Bagdadu izveden je 17. svibnja. Radilo se o dvostrukom atentatu na dvije četvrti u kojem je bilo gotovo 50 mrtvih te više od 100 ranjenih.

Drugi sinoćnji napad bio je znatno manji. Oko ponoć u jednom predgrađu sjeverno od centra grada eksplodirala je bomba ubivši pet ljudi.

Ovaj dvostruki napad se dogodio samo tjedan dana nakon što su iračke snage oslobodile Faludžu od džihadista ISIS-a koji su već mjesecima u povlačenju. No, upravo zbog toga može se očekivati da će uslijed očaja ovakvi napadi postati sve češći.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara