Najveća spilja na svijetu još je veća nego što smo mislili

Najveća spilja na svijetu još je veća nego što smo mislili
Foto: 123rf/Epa

ZAHVALJUJUĆI otkriću nedavne ekspedicije, otkriveno je da je najveća svjetska spilja Son Doong čak i veća nego što se mislilo, javlja CNN.

Prošlog mjeseca troje britanskih ronilaca odvažilo se istražiti podvodne spilje Nacionalnog parka Phong Nha-Ke Bang u Vijetnamu.

Tijekom ronjenja otkrili su novi podvodni tunel koji povezuje Son Doong (Spilja planinske rijeke) s drugom ogromnom spiljom naziva Hang Thung.

Najveća spilja na svijetu

Son Doong se prostire na 38,5 milijuna kubnih metara. Kada joj se pribroji prolaz prema spilji Thung, bit će veća za dodatnih 1,6 milijuna kubnih metara.

"Moglo bi se usporediti s tim da je netko otkrio dodatan vrh na Everestu, zbog čega bi ta planina postala još viša za 1000 metara", rekao je Howard Limbert, tehnički savjetnik tvrtke Oxalis, koja je organizirala ronilačku ekspediciju.

"Svaka spilja na svijetu mogla bi komotno stati u Son Doong. Njena veličina je nevjerojatna“, dodao je.  

Otkrivena tek 2009.

Spilju Son Doong, jedno od najvećih svjetskih prirodnih čuda, otkrio je sasvim slučajno 1990. godine stanovnik tog područja Ho Khanh.

"Dok je lovio u džungli, Khanh je naišao na otvor u planini. Osjetio je vjetar i čuo zvuk rijeke, ali nakon što je otišao, više nije mogao pronaći prolaz jer je bio prekriven lišćem“, rekao je Limbert.

"Khanh je mnogo, mnogo godina pokušavao ponovno pronaći otvor i konačno je nas istraživače 2009. godine odveo do spilje Son Doong. Odmah smo shvatili da se radi o izuzetnom otkriću“, dodao je.

Spilja sa svojom klimom i džunglama

Nakon što su znanstvenici iz Britanske udruge za istraživanje spilja (British Cave Research Association, BCRA) proučili i izmjerili novootkrivenu spilju, proglasili su je najvećom na svijetu – tako velikom da bi u nju moglo stati 40 nebodera New Yorka.

Spilja ima i svoju mikroklimu te raznovrsne krajolike. Primjerice, u njoj su se smjestile dvije džungle.

"Do sada smo istražili samo oko 30% Nacionalnog parka Phong Nha-Ke Bang, tako da nas čekaju još mnoga druga otkrića“, kazao je Limbert.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara