Najveća švicarska stranka optužuje YouTube za cenzuru

Najveća švicarska stranka optužuje YouTube za cenzuru
Ilustracija: 123rf

YOUTUBE je zbog "poticanja na mržnju" povukao videosnimku kritičnu prema navodnim kaznenim djelima koja su u Švicarskoj počinili Eritrejci, a snimku je objavila najveća švicarska stranka UDC koja je danas osudila "cenzuru" što je provodi društvena mreža.

Na snimci koja se može vidjeti na mrežnoj stranici ciriškog ogranka UDC-a, protuimigrantske populističke stranke, opisano je nasilje koje su u Švicarskoj navodno počinili Eritrejci i tvrdi se da oni nisu "pravi izbjeglice" jer nisu ugroženi u svojoj domovini.

"YouTube blokira našu videosnimku. Mislimo da je to cenzura i napad na slobodu govora", upozorio je ciriški ogranak UDC-a na Twitteru.

Žalili su se Googleu i zatražili vraćanje snimke

UDC je od 2003. najveća švicarska stranka. Na parlamentarnim izborima 20. listopada ima izgleda da ponovno bude prva stranka, pokazuju ankete.

Tajnik i predsjednik ciriškog UDC-a Martin Suter rekao je, odgovarajući na upit France Pressea, da je Googleu, koji je od 2006. vlasnik YouTubea, uložio prigovor i zatražio da snimku vrati na internet.

"Dali smo Googleu vremena do 13. listopada", dodao je u e-mailu.

Krvava švicarska zastava

Snimka u trajanju od minute i 26 sekundi uz zlokobnu glazbu i krvavu švicarsku zastavu u pozadini govori o "ubodima nožem, silovanju, nasilju, zlostavljanju i delinkvenciji" koje UDC pripisuje Eritrejcima.

YouTube je na svojoj mrežnoj stranici objavio da je "snimku povukao jer ne poštuje pravilo YouTubea o sadržaju koji potiče na mržnju".

Eritrejci su lani bili najčešći tražitelji azila, premda je Švicarska 2017. odlučila da će pooštriti uvjete prihvata i da im izbjeglički status više neće dodjeljivati automatski.

Broj zahtjeva za azil koje podnose Eritrejci i dalje pada pa je u odnosu na 2017. (2825 zahtjeva) pao za 16,3 posto, pokazuju službeni podaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara