"Najveći krivac za Uefine kazne je HNS"

OKO KAZNI koje je HNS uplatio Uefi zbog ponašanja hrvatskih navijača na Euru 2008., oglasio se i Centar za mirovne studije koji odgovornim drži upravo HNS.

"Nedavni rasistički i ksenofobični ispadi djela navijača iz Hrvatske na Europskom prvenstvu pokazali su još jednom koliko Hrvatski nogometni savez zanemaruje i negira probleme pojave rasizma i ksenofobije među domaćim navijačima. Uefina kazna jasan je znak da u domaćoj nogometnoj kulturi i dalje postoji neprihvatljivo ponašanje s kojim se nažalost HNS ne hvata u koštac", poručili su.

Podsjećaju kako su prije dvije godine HNS-u predložili kampanju za borbu protiv rasizma, ksenofobije, neonacizma i homofobije na domaćim stadionima, međutim HNS je "naglo i bez objašnjenja" prekinuo dogovore.

"Izgleda da se je vodstvo HNS-a zadovoljilo samo kozmetičkim proturasističkim transparentima, koji su bili prikazivani na međunarodnim utakmicama hrvatske reprezentacije i pokojoj domaćoj utakmici", smatra Gordan Bosanac iz Udruge.

Smatraju da jedino rad s klubovima i navijačima tijekom cijele godine može dati rezultate koji će profilirati domaće navijače u rang većine evropskih navijača koji ne koriste neonacističke ili rasističke poruke prilikom navijanja za vlastitu reprezentaciju što se, po njima, može postići jedino opsežnom kampanjom.

"Jednako tako, ovim putem pozivano Uefu da novčane kazne nacionalnim savezima zbog rasističkog ponašanja usmjeri u fondove suzbijanja rasizma, ksenofobije, neonacizma i homofobije", zaključili su.

J.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara