Najveći požari u povijesti Kalifornije odnijeli živote šestero vatrogasaca

Najveći požari u povijesti Kalifornije odnijeli živote šestero vatrogasaca
Foto: EPA

U KALIFORNIJI već nekoliko tjedana traje borba protiv najvećih požara u povijesti države koji su odnijeli živote šestero vatrogasaca.

Ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke, zadužen prvenstveno za nacionalne parkove i indijanska pitanja, te ministar poljoprivrede Sonny Perdue, u dvodnevnom su posjetu blizu požarišta Carr, zapadno od grada Reddinga, na sjeveru Kalifornije. 

To je žarište, jedno od približno 12 požara koji trenutno pustoše Kaliforniju, pretvorilo u pepeo više od 82.000 hektara te uništilo više od 1.000 kuća od početka požara 23. srpnja. Procjenjuje se da je u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu požar svladan u razini 61 posto, ali je nekoliko desetaka tisuća osoba moralo biti evakuirano. 

"Požar Carr devastira naše javno zemljište i vrijeme je da se na ispravan način upravlja našim šumama", napisao je u tvitu Zinke koji je u nedjelju izazvao bijes zaštitnika okoliša u razgovoru na postaji KCRA 3 komentarima vezanim uz klimatske promjene. "Čuo sam argumente o klimatskim promjenama uzduž i poprijeko. To nema veze s klimatskim promjenama. Radi se o aktivnom upravljanju šumom", rekao je on. 

>>Najveći požar u povijesti Kalifornije prijeti Los Angelesu

Četrnaest od dvadeset najrazornijih požara po površini u Kaliforniji dogodilo se od 2003., razdoblja obilježena nekim od najtoplijih i najsuših godina u povijesti SAD-a.

Dvojica ministara susrela su se sa 'smokejumpersima', elitnim vatrogascima koji skaču padobranom u izolirane zone kako bi se borili sa stihijom. 

Požari odnijeli živote šestero vatrogasaca

Otprilike 160 kilometara južnije harao je još uvijek Mendocino Complex, najveći požar ikad u Kaliforniji, s gotovo 140.000 uništenih hektara od 27. srpnja. U utorak ujutro ugašeno je 68 posto požara, procijenila je kalifornijska vatrogasna služba Calfire. 

Lokalne vlasti objavile su u ponedjeljak da je jedan vatrogasac poginuo u tom požaru. Ranije su tri vatrogasca poginula u borbi protiv požara Carr, a dva su poginula u požaru blizu nacionalnog parka Yosemite.

Kongres SAD-a odobrio je proračun od dvije milijarde dolara borbi protiv požara za fiskalnu godinu 2018. Savezna država Kalifornija odobrila je 200 milijuna dolara.

>>Šest novih požara u Americi, sad ih je ukupno više od 100

Šest novih velikih požara razbuktalo se u subotu u Sjedinjenim Državama, čime se broj aktivnih požara koji haraju diljem zemlje popeo na preko 100, uz očekivanje da će taj broj rasti zahvaljujući udarima munja o suho tlo.

Više od 30.000 ljudi, uključujući vatrogasce koji su pristigli iz cijelog SAD-a te njih 140 iz Australije i Novog Zelanda, bori se s buktinjom koja je progutala 648.000 hektara, objavio je Nacionalni koordinacijski centar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara