Nakon 19 godina Dan državnosti je danas, 30. svibnja. Milanović će ga bojkotirati

Nakon 19 godina Dan državnosti je danas, 30. svibnja. Milanović će ga bojkotirati
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

NAKON 19 godina Dan državnosti ponovno se obilježava 30. svibnja, na dan kada je 1990. konstituiran prvi demokratski izabran sabor. U Hrvatskoj se Dan državnosti obilježavao 30. svibnja sve do 2001. godine kada je na inicijativu HSLS-ova zastupnika Ive Škrabala promijenjen Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima te kao novi Dan državnosti ustanovljen 25. lipnja.

Odluku o vraćanju Dana državnosti na 30. svibnja vlada je objavila u listopadu prošle godine u sklopu predstavljanja novog kalendara blagdana. Premijer Andrej Plenković tad je rekao da je taj dan svojevrsni početak donošenja niza ključnih akata koji su nas u jednom procesu doveli do osamostaljenja, suverenosti, stjecanja neovisnosti i u konačnici međunarodnog priznanja Hrvatske.

"Upravo je ovaj 30. svibnja svojevrsni dan demokracije, možemo ga slobodno tako nazvati, najreferentniji i najrelevantniji, a ujedno je bio jako dobro prihvaćen u hrvatskom narodu. Ideja je da u 2020., kad će biti 30. obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto. Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi", ustvrdio je u listopadu Plenković.

Dan državnosti 30. svibnja u sebi obuhvaća sve elemente hrvatske državnosti, pa tako i državnost suvremene Hrvatske, ustrajali su iz vlade zagovarajući da se taj blagdan, nakon gotovo dva desetljeća, ponovno slavi 30. svibnja, na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački sabor.

HDZ promijenio zakon pa se danas obilježava Dan državnosti

Naime, od 2001. godine, odlukom tadašnje koalicijske vlasti premijera Ivice Račana, Dan državnosti slavio se 25. lipnja, a 30. svibnja postao je Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u ponedjeljak da će se Dan državnosti u subotu dostojanstveno obilježiti.

"Dan državnosti se vraća i obilježit ćemo ga dostojanstveno, ići ćemo na Mirogoj, nakon toga će biti sveta misa, događanje na Markovu trgu, navečer koncert u HNK", rekao je Jandroković.

"Radujem se što smo vratili 30. svibnja kao Dan državnosti jer je taj dan ostao u srcima naših ljudi. Nažalost, nespretnom odlukom tadašnje SDP-ove koalicije s početka 2000. izgubilo se to obilježavanje", rekao je, dok su iz SDP-u uzvratili da je HDZ-u važniji datum kada su osvojili vlast nego dan kad je Hrvatska dobila neovisnost i da će to biti stranački blagdan.

Prepucavanje će se po svemu sudeći nastaviti i danas.

Milanovićev bojkot

Predsjednik Zoran Milanović najavio je da će sudjelovati tek u polaganju vijenaca, a da će ostatak obilježavanja bojkotirati jer ovaj dan za njega nije Dan državnosti.

"Neka mi nitko ne zamjeri, ali 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost - to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli. S novim datumom (30. svibnja), kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj - mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari", rekao je Milanović i dodao da će se s Plenkovićem sresti na polaganju vijenaca na Mirogoju, a da na ostatku obilježavanja neće sudjelovati.

Odgovor Plenkovića

Plenković mu je odgovorio u intervjuu za Media servis. 

"S jedne strane mi je žao, s druge jako čudno da predsjednik Republike ima jedan stav koji gotovo ne poštuje pozitivni zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je Dan državnosti 30. svibnja. I on bi ga trebao poštovati. Mi smo pripremili program koji će krenuti polaganjem vijenaca na Mirogoju, nakon toga je predviđena sveta misa u crkvi sv. Blaža, gdje ćemo mi biti, koliko sam čuo on tamo neće biti, nakon toga je predviđen program ovdje na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on tamo isto neće biti. Navečer će biti koncert koji se organizira ispred HNK, gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti. Pa njega pitajte to. Ovo što vam govorim, to je što sam dobio kao informaciju", rekao je Plenković.

No od prepucavanja Plenkovića i Milanovića građane će više zanimati to što vraćanje ovog datuma znači da mnogi od njih koji bi inače to učinili ove godine neće moći spojiti Dan državnosti s Danom antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja. Štoviše ovogodišnji Dan državnosti pada u - subotu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara