Nakon 500 godina počela restauracija Michelangelova Davida

RESTAURACIJA jednog od najpoznatijih kiparskih djela, Michelangelova Davida, koja od utjecaja vremena treba zaštititi skulpturu koja je od 1504. izložena u Firenci, počela je u ponedjeljak.

Sudbina mramornog mladića povjerena je mladoj talijanskoj restauratorici Cinziji Parnigoni, nakon što je Agnese Parronchi proljetos odustala, jer se nije slagala s izborom postupka čišćenja.

Ona se boji da će se čišćenjem oštetiti kamen kipa, u čemu ju je ljetos poduprla skupina anglosaksonskih erudita koji su se pobunili protiv velikog firentinskog restauratorskog instituta Opificio delle Pietre Dure.

Prema mišljenju njujorškog povjesničara umjetnosti Jamesa Becka, David bi mogao sličiti na običnog gipsanog bacača diska. "Prema onome što sam vidio, čišćenje koje je obavio Opificio bilo je radikalno i svjedoči o tome da se po svaku cijenu želi dobiti bjelina i sjaj na štetu patine mramora", kazao je za specijalizirani časopis Nuances.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Opificio je upozorio da se spašavanje remek-djela prometnulo u "najprostiju svađu piljarica", a onda je talijansko ministarstvo kulture u srpnju dalo zeleno svjetlo za čišćenje pomoću obloga natopljenih vodom, kao što je tražio Opificio.

Probno je čišćenje organizirano početkom rujna na ograničenim dijelovima kipa. Pravi početak pothvata predviđen je bio za ponedjeljak u muzeju Akademijine galerije, gdje se čuva kip Davida.

Odluka o obnovi, koja se prvo trebala završiti u ožujku 2003., donesena je nakon jedanaestogodišnje znanstvene analize. Kip koji je poznat koliko i portret Mona Lise nosi trag troipolstoljetne izloženosti vremenskim prilikama na Piazzi Signoriji, pa je kasnije zamijenjen kopijom i od 1873. čuva se u Akademijinoj galeriji.

Kip je zadobio oštećenja uzrokovana kemijskim procesom sulfatacije koji napada umjetnine od mramora, bareljefe, pročelja i druge spomenike. No najveći neprijatelj Davida bio je čovjek, kojega utjelovljuje moralno i fizičko savršenstvo zahvaljujući ljepoti svojih oblika i ravnoteži proporcija. Kip je oštećen i neprikladnim restauracijama u XIX. stoljeću, na osnovi enkaustike i kiselina.

Hotimično ili slučajno odvaljene udove nećemo ni spominjati: David se obnavljao u više navrata, nakon što je 1527. u jednoj pobuni ostao bez lijeve ruke, godine 1813. i 1851. izgubio je nekoliko nožnih prstiju, a zadnji put, 1991., bio je žrtva vandalističkog čina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara