Nakon "bušizama" počinju "obamizmi"?

PO svemu sudeći i karizmatski senator Barack Obama će, ako i kada dođe u Bijelu kuću, nastaviti tradiciju svog prethodnika i javnost zabavljati verbalnim gafovima.

Priliku za to je dao izborni skup u državi Oregon gdje bi se trebali održati preliminarni izbori. Zahvaljujući se biračima na podršci, htio je dati kompliment njihovoj državi i spomenuo kako je sjajno biti u Oregonu. Rekao je da je u posljednjih 15 mjeseci putovao u sve krajeve SAD, odnosno svih 57 država. Jedino nije išao na Aljasku i Havaje, jer mu "to nisu dozvolili njegovi savjetnici".

Govor bi bio obična formalnost da nije činjenice da se SAD, barem pod administracijom Georgea W. Busha, sastoji od 50 država.

To je odmah izazvalo špekulacije o tome kako se iza Obaminog mirotvornog lica u stvari krije fanatični imperijalist i ekspanzionist koji bi najmoćniju svjetsku silu dodatno teritorijalno proširio. Drugi su, pak, smatrali kako Obama time najavljuje inicijativu tek za obično unutarnje preuređenje SAD.

Bilo kako bilo, i jedni i drugi su razočarani time što je Obama nešto kasnije priznao da je načinio pogrešku i to pravdao umorom.

Desničarski i konzervativni dio američke javnosti je, pak, razočaran relativno slabašnom reakcijom američkog medijskog establishmenta koji je prije dva desetljeća imao običaj razapinjati potpredsjednika Dana Quaylea zbog daleko benignijih "bisera".

Michael Goldfarb, urednik Weekly Standarda, pak, podsjeća da se pitanje "Koliko ima država u SAD?" koristi u američkim bolnicama i kolima hitne pomoći da bi se odredila svijest, odnosno sposobnost rasuđivanja žrtava moždane kapi i prometnih nesreća.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara