Nakon današnjeg svjedočenja je jasno: Oni koji su trebali zaštititi Kristinu, štitili su njezinog ubojicu

Nakon današnjeg svjedočenja je jasno: Oni koji su trebali zaštititi Kristinu, štitili su njezinog ubojicu

Foto: Željko Lukunić/Pixsell, Obiteljska fotografija

DANAŠNJI nastavak suđenja Davidu Komšiću, koji je s 88 uboda nožem ubio Kristinu Krupljan, pokazao je nevjerojatnu nebrigu državnih institucija koje su se mogle i trebale pobrinuti da ne dođe do najcrnjeg scenarija.

>> Sutkinja šokirana svjedočenjem defektologinje, Komšićeva sestra odbila svjedočiti

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas su, naime, svjedočile djelatnice Centra za socijalnu skrb, koji je po mjestu stanovanja bio nadležan za Kristinu Krupljan i Davida Komšića, s obzirom na to da su gotovo cijelo vrijeme trajanja turbulentne veze bili maloljetni.

Ravnateljica je samo potpisivala izvještaje

Prvo je na klupu za svjedoke sjela ravnateljica Centra za socijalnu skrb podružnice Peščenica. Ona je rekla da nije pisala izvještaj, nego da su to radili stručni djelatnici centra, a da ga je ona samo potpisala. No na pitanje odvjetnika Komšićevog branitelja Veljka Miljevića, potvrdila je da su je djelatnice koje su radile na slučaju upoznale sa sadržajem izvještaja.

No to nije bilo jedino izvješće koje je Centar za socijalnu skrb radio o obiteljskim prilikama Davida Komšića. Ravnateljica je potvrdila da su takav izvještaj radili i 2016. godine na zahtjev Općinskog kaznenog suda, no naglasila je da tada nije bila ravnateljica. Rekla je da je ista djelatnica oba puta radila izvještaje.

A koliko su manjkavi takvi izvještaji bili pokazalo se u izvješću defektologinje Centra, Felicite Murković, koja je sudjelovala u izradi izvješća. Ona je rekla da je izvješće napisano tijekom sudskog procesa zbog prijetnji Komšića Kristini, u kojem je žrtva na kraju povukla svoj iskaz.

"Odustala je od svjedočenja uz obrazloženje da je u izvanbračnoj vezi s Komšićem, da je trudna i da će se vjenčati nakon punoljetnosti", rekla je Murković, no to nije bilo navedeno u izvješću Centra za socijalnu skrb.

"Zaključila sam da se obitelj adekvatno brinula o njegovom odgoju"

Defektologinja, kako je sama potvrdila u svjedočenju, s Komšićem uopće nije vodila razgovor o ubojstvu, nego samo o prijašnjim kaznenim djelima.

“Smatrala sam da sam imala dovoljan uvid u njegovu osobnost i nisam imala potrebu s njim razgovarati o ovom posljednjem kaznenom djelu. Zaključila sam da se obitelj adekvatno brinula o njegovom odgoju i odrastanju", naglasila je defektologinja.

Posebno je iznenadio njezin stav da bi se Komšiću trebalo suditi kao maloljetniku, iako je u vrijeme počinjenja ubojstva imao 19 godina.

"Tu se ne radi samo o generalnoj prevenciji već i o optuženikovoj rehabilitaciji. David Komšić je bio patološki vezan za jednu osobu, te je bio ovisan o roditeljima i bliskim osobama, što je znak emotivne i socijalne nezrelosti”, kazala je Murković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zamjenice županijske državne odvjetnice je li prilikom izrade izvješća razgovarala s Davidom Komšićem, defektologinja iz Centra za socijalnu skrb odgovorila je da je s njim razgovarala svaki put kada je to bilo potrebno i kada se odazvao, a posljednji put to je bilo u lipnju 2016. godine.

Preko godinu i pol nije vidjela Komšića, a zagovara da mu se sudi kao maloljetniku

To zapravo znači da defektologinja Murković s Komšićem nije razgovarala dulje od godinu i pol, a upravo je u tom razdoblju počinio strašno ubojstvo. Neovisno o tome je danas pred sudom ubojicu branila njegovom nezrelošću i patološkom ovisnošću prema ubijenoj Kristini te zaključilo da bi mu se trebalo suditi prema blažem zakonu, onom o sudovima za mladež.

No nije kraj šokantnim činjenicama o radu Centra za socijalnu skrb.

Na pitanje ravnateljica sudskog vijeća, defektologija Murković, odgovorila je da nije navodila podatke o prijašnjim prekršajima ubojice u svom izvješću "jer to nitko od njih nije tražio".

''Zabilježen je postupak zbog jointa, zbog prijetnje, zbog prometne nesreće… i vi niste smatrali da to treba navesti u izvješću Centra, niti nešto poduzeti?'' upitala je šokirana sutkinja.

Defektologinja iz Centra za socijalnu skrb je odgovorila da David Komšić kao maloljetnik nije imao problema, a "sve ovo dogodilo se u vrlo kratkom periodu".

"Kratak period" o kojem govori Murković je osam mjeseci koliko je prošlo od njezinog posljednjeg razgovora s Komšićem do zvjerskog ubojstva. U tih je osam mjeseci Komšić je navodno prvo zaustavio Kristinin automobil, razbio ga i Kristinu vukao za kosu kroz razbijeni prozor automobila (za što je u tijeku još jedan sudski postupak), a onda ju je, nekoliko mjeseci kasnije, izbo nožem 88 puta ispred njene zgrade, nanijevši joj smrtonosne ozljede.

Štitili ubojicu umjesto žrtvu

Nazvali smo podružnicu Centra za socijalnu skrb Peščenica u kojoj su zaposlene dvije gospođe koje su svjedočile danas. Htjeli smo im postaviti nekoliko, čini nam se, logičnih pitanja.

Kako smo prvo nekoliko puta morali nazvati Centar koji bi trebao biti na raspolaganju građanima da bi nam se uopće netko javio, da bi nam onda rekli da ravnateljica nije na svom radnom mjestu, a povratno nam se nije javila niti su više odgovarali na naše opetovane pozive, pitanja ćemo postaviti ovdje:

Kako je moguće da defektologija godinu i pol nije vidjela Davida Komšića, a dala je mišljenje da mu se treba suditi kao maloljetniku? Zašto u izvještaju nisu navedeni prekršaji koje je Komšić počinio prije ubojstva? Hoće li djelatnici Centra odgovorni za takvo izvješće snositi sankcije za svoje propuste? Je li i inače praksa da Centar za socijalnu skrb daje mišljenje na temelju informacija starih više od godinu dana?

Nastavit ćemo inzistirati na traženju odgovora na ova pitanja. Jer, sada je potpuno jasno, Kristininu tragičnu smrt Centar za socijalnu skrb možda je mogao spriječiti. Netko bi trebao dati odgovore zašto nisu. Umjesto da zaštite Kristinu, prema svemu sudeći, oni su svojim neradom i nebrigom štitili njezinog ubojicu.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara