Nakon deset godina ponovno kreće konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu"

POD IMENOM "Ljubav i požrtvovnost", u petak, 19. prosinca ponovno će, nakon deset godina, u znak sjećanja na onaj ratni, krenuti konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu". 

"Tim poduhvatom, ne opominjemo i ne napadamo nikoga, samo se sjećamo, podsjećamo i želimo da se ne zaborave ljudi i događaji iz Domovinskog rata", navode u današnjem priopćenju organizatori konvoja, koji je potpisao Juraj Bokunić.

Organizatori pozivaju sve ljude dobre volje da konvoj isprate u petak u 21 sat sa zagrebačkog Zapadnog kolodvora, a također i sve ostale na putu kojim prolaze da ih dočekaju i isprate kako su to radili i u vrijeme rata, a napose na splitskoj rivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vihoru rata, zime 1993., krenuo je humanitarni konvoj Zagreb - Nova Bila, zapamćen po stradanjima, ali i po tome što je pokrenuo pomoć Hrvatima u srednjoj Bosni.

Konvoj će krenuti iz Zagreba preko Karlovca, Senja, Masleničkog mosta, Splita, Klisa, Trilja, Kamenskog, Tomislav Grada, Lipe, Vran planine, Ščita (samostan), Rumbovaca (ratna bolnica), Prozora, Makljana, Ljubavne Stijene (gdje je ubijen sudionik konvoja Ante Vlaić), pa preko Uskoplja, Pavlovice, Opare, Novog Travnika do Nove Bile.

Konvoju će se pridružiti, među ostalima, i u ratu "dječji konvoj" tada osnovnoškolaraca u organizaciji Osnovne škole "Medved-grad", a danas već odraslih ljudi.

"Danas ne nosimo humanitarnu pomoć, ali vodimo kulturnjake, novinare, slikare, kipare, književnike, zdravstvene djelatnike, gospodarstvenike. Nosimo bogatu stručnu medicinsku, tehničku i povijesnu biblioteku, razmijenit ćemo iskustva, sjetiti se, vidjeti što treba. Nosimo simbolične darove i ljubav", poručuju organizatori konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara