Nakon Kolinde i Košić pokazao da pojma nema povijest, himnu "Lijepa naša" možemo zahvaliti Jugoslaviji

Nakon Kolinde i Košić pokazao da pojma nema povijest, himnu "Lijepa naša" možemo zahvaliti Jugoslaviji

Foto: Vjeran Žganec- Rogulja/ Pixsell, Jugoslavenski Ustav iz 1974.

SISAČKI biskup Vlado Košić, poznat po nizu desno-ekstremističkih javnih istupa, oglasio se jučer na svom profilu na Facebooku i u vezi odluke da se ploča s ustaškim pozdravom iz Jasenovca premjesti u Novsku.

Košić je ocijenio da je postupanje vlade Andreja Plenkovića u ovom slučaju “sramotno postupanje vlasti, šarafciger-vlasti” te nastavio: “Ako bude sutra braću Srbe smetala hrvatska himna, ova će ju vlast zabraniti jer su i ustaše pjevali tu himnu. Živjela srpska Hrvatska! Pitam se što bi bilo da su Nijemci poslije Drugog svjetskog rata tražili da u Francuskoj ili u bilo kojoj europskoj zemlji koja se oduprla njihovoj agresiji vlast ukloni spomenik palim braniteljima jer to njih smeta??? Quo vadis Croatia?”

Nije nikakvo čudo da ekstremni desničari i nacionalisti slabo barataju povijesnim činjenicama, a Košić u tom smislu nije nikakva iznimka. Naime, suludo je tvrditi da bi se hrvatska himna "Lijepa naša" mogla zabraniti s obzirom da se u Jugoslaviji redovito izvodila.

Dapače, "Lijepa naša" je po prvi put u Jugoslaviji proglašena službenom hrvatskom himnom i to u prvom ustavnom amandmanu iz 1972. godine.

To je potvrđeno i u Ustavu iz 1974. godine.

"Himna Socijalističke Republike Hrvatska je "Lijepa naša domovino", stoji u članku 8.

Stoga, nije poznato odakle Košiću ideja da bi Srbi mogli tražiti zabranu hrvatske himne s obzirom da je ista himna bila u zajedničkoj državi. Ili možda Košić samo lupeta i svjesno proizvodi fake news baš kao i predsjednica Kolinda koja je prije nekoliko dana rekla kako je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav iako nije. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara