Nakon najvećih prosvjeda u zadnjih 11 godina, predsjednik Nikaragve otkazao mirovinsku reformu

Nakon najvećih prosvjeda u zadnjih 11 godina, predsjednik Nikaragve otkazao mirovinsku reformu

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Nikaragve, Daniel Ortega, izjavio je u nedjelju da je otkazana planirana mirovinska reforma koja je proteklih dana izazvala prosvjede.

Ortega je izjavio kako je "rezolucija od 16. travnja, koja je započela cijelu ovu situaciju, opozvana, poništena, stavljena na stranu".

U prosvjedima poginulo preko 20 osoba

Nevladina organizacija Nikaragvanski centar za ljudska prava (Cenidh) u nedjelju je javila da je u prosvjedima protiv mirovinske reforme u Nikaragvi poginulo više od 20 osoba.

Ni vlada ni policija nisu potvrdili te podatke. Posljednji službeni podatak je od petka o desetoro poginulih, dok dnevni list La Prensa izvještava o više od 30 mrtvih, ali ne navodi izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjedi su počeli u srijedu u nekoliko gradova zemlje. Okupili su se protivnici reforme koju predlaže vlada predsjednika Daniela Ortege koji želi povisiti doprinose i smanjiti za pet posto mirovine kako bi smanjio manjak u proračunu.

Najveći prosvjedi u zadnjih 11 godina


To su najveći prosvjedi u Nikaragvi od kada je Daniel Ortega prije 11 godina stupio na vlast.

On je u subotu uputio poziv na dijalog. Rekao je da prosvjede podržavaju političke skupine koje se protive njegovoj vladi i koje financiraju ekstremističke organizacije Sjedinjenih Država, ali nije ih identificirao.

Ortega je istaknuo da je cilj prosvjeda "sijanje straha i nesigurnosti, uništenje slike Nikaragve nakon 11 godina mira radi preuzimanja vlasti".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara