Nakon odlaska nekih članova Vijeće HRT-a prekinulo sjednicu

Nakon odlaska nekih članova Vijeće HRT-a prekinulo sjednicu
ZBOG nedostatka kvoruma, odnosno zbog odlaska nekoliko članova sa sjednice, Vijeće HRTa danas nije glasovalo o novoj programskoj shemi, kao ni o prijedlozima glavne urednice HTVa za nove televizijske urednike i zahtjevu Upravnog vijeća da se kompletiranjem uredničke ekipe razriješi kriza na HTVu.

Raspravu o kompletiranju uredničke ekipe prošloga je tjedna od Vijeća HRT-a zatražilo Upravno vijeće. No, budući da je danas četvero vijećnika napustilo sjednicu na prvoj točki dnevnog reda, na raspravi o programskoj shemi, za raspravu o uredničkoj krizi Vijeće nije imalo kvorum pa nije ni počelo raspravljati o tim temama.

Nezadovoljna upozorenjima predsjednika Vijeća da pazi na vrijeme predviđeno za raspravu, sjednicu je prva napustila Nada Gačešić Livaković, ustvrdivši da joj se onemogućava da slobodno komentira program. Nakon nje sjednicu su napustili potpredsjednica Vijeća Jadranka Kolarević te Stjepan Lice i Antun Vrdoljak.

Vrdoljaku je to bila prva sjednica Vijeća, u koje ga je Hrvatski olimpijski odbor imenovao prošli mjesec. Napuštajući sjednicu, Vrdoljak je ustvrdio da je Vijeće ´podijeljeno politički, a ne programski´, te je predložio posebnu zatvorenu sjednicu na kojoj bi se riješili osobni sukobi članova tog tijela, ili bi se ono čak i raspustilo.

Predsjednik Vijeća Vlatko Silobrčić napuštanje sjednice ocijenio je sabotažom rada toga tijela, te je ustvrdio kako su se oni koji su otišli pridružili onima koji javno i putem medija napadaju Vijeće HRT-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće je danas prihvatilo ostavke Željka Ivančevića, Davora Brukete i Jakše Kušana.

Govoreći na početku sjednice o novoj programskoj shemi, glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga Valić rekla je da je predložena shema nastavak programskih sadržaja i orijentacije iz ljetne sheme, s tim da su neke emisije ispuštene zbog troškova. Ustvrdila je da je 260 milijuna kuna, koje je Uprava namijenila za program, premalo.

Ravnatelj Mirko Galić rekao je da se televizija treba pozabaviti i idejama koje bi, osim novca, mogle podignuti gledanost programa, a time i marketinške prihode.

´Smanjenjem novca od marketinga osuđeni smo na ekonomsku ovisnost o državi´, ustvrdio je Galić, ocijenivši da je time u pitanje dovedena i politička neovisnost javne televizije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara