Nakon pet godina muzej u sirijskom gradu Idlibu opet otvoren

Nakon pet godina muzej u sirijskom gradu Idlibu opet otvoren
Foto: EPA

MUZEJ u sirijskom gradu Idlibu, nakon petogodišnjeg prekida, ponovo je otvorio vrata izlažući dio svoje zbirke dok traje rat u toj zemlji.

U dvjema dvoranama posjetitelji će moći vidjeti mozaike, kipove, kapitele, amfore, uljanice i glinene posude iz doba antike.

Zgrada vraćena u život

Muzej je otvoren zahvaljujući naporima skupine domaćih akademika i arheologa pošto je od 2013. bio zatvoren. Već u ponedjeljak deseci posjetitelja razgledali su izloške fotografirajući ih mobitelima.

"Obnovili smo zgradu i vratili je u život", rekao je za AFP dužnosnik ministarstva kulture Ayman al-Nabo u prigodi svečanog otvorenja.

"Ovo je poruka cijelome svijetu, napose UNESCO-u da preuzme odgovornost za arheološka nalazišta" u Idlibu, istaknuo je.

Pokrajina Idlib, na sjeverozapadu Sirije, koju kontrolira džihadistička skupina Hayat Tahrir al-Cham, bogata je muzejima i arheološkim nalazištima iz doba antike, među kojima je naselje Ebla podignuto u vrijeme jednog od najstarijih sirijskih kraljevstava.

U muzeju u Idlibu koji je otvoren 1989., prije rata je bio izložen najveći dio predmeta pronađenih tijekom iskapanja u Ebli, nalazištu poznatom po glinenim pločama iz 2400. do 2300. godine prije Krista koje svjedoče o postojanju prvog pisma.

U prvim godinama rata antički lokalitet Ebla poharan je i opljačkan u borbama pobunjenika i režima, a muzej u Idlibu bio je na meti zračnih udara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara